Hlavní obsah

Malostranská beseda se otvírá veřejnosti, nabídne řadu kulturních akcí

Právo, Jana Šprunková

Malostranská beseda náročnou rekonstrukcí tak zkrásněla, že výrazně nakročila k tomu, aby se z ní opět stalo kulturní a společenské centrum Prahy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Uvnitř jsou vedle mnoha jiných věcí i pozoruhodné stropy.

Článek

A také místo, kam by i místní obyvatelé mohli zaskočit na pivko. Po rekonstrukci, která začala v 200 miliónů korun, se od pondělka otevírá veřejnosti, i když gastronomické provozy, kterým patří přízemí a suterén, fungují už nyní.

Do kavárny mohou návštěvníci zajít třeba na snídani a půjčit si v ní mohou i notebook, restaurace zase vychází při nabídce ze zvyklostí české kuchyně a v pivnici se točí plzeňské. Praze totiž přibyla již jedenáctá originální plzeňská restaurace čepující tankové pivo.

To nejlepší z tradic české kuchyně

Popíjet zlatý mok, jehož cena za půllitr je 33 korun, malé stojí o desetikorunu méně, může v Pilsner Urguell Original Restaurantu včetně sklepní pivnice až stovka lidí najednou. Na léto se chystá navíc posezení v podloubí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Budova Malostranské besedy láká na první pohled.

Správný říz a naladění nejen piva, ale i celé besedy by měla hlídat speciální ladička z roku 1711, kterou jí věnoval sládek pivovaru Václav Berka. „Proto, aby pivo vždycky chutnalo těm, kteří sem zavítají,“ řekl.

Lákadlem pro hosty Malostranské besedy by neměly být jen požitky gastronomické, ale také kulturní. Šestkrát týdně slibuje nájemce objektu, tedy společnost Malostranská beseda, koncerty, v březnu např. vystoupení Vladimíra Mišíka, Ivana Hlase, Neřež či Sto zvířat. Při pondělním oficiálním zahájení provozu se návštěvníci mohou těšit na představení Akt Divadla Járy Cimrmana.

Před 43 lety bylo všechno zatlučený, na oknech desky
Ladislav Smoljak

Ladislav Smoljak při otevření pivnice zavzpomínal, jak to vypadalo, když hráli Akt před 43 lety. „Z ulice jsme vešli dovnitř a v přízemí nebylo nic. Všechno bylo zatlučený, na oknech desky,“ řekl.

V prvním patře pak byl sálek a v něm židličky a stolečky. „Museli jsme si sami opatřit i lampičky. Jiří Suchý, který byl mezi diváky, se nám smál, že máme na závěsu šlápotu,“ dodal Smoljak.

Ve druhém poschodí bude videokavárna. Podle uměleckého šéfa besedy Davida Hanzlíka budou na repertoáru i taková dílka, která se již v kinech nepromítají. V podkroví, z něhož je krásný výhled na Hrad a sv. Mikuláše, bude otevřena galerie, v níž budou vystavovat svá díla renomovaní výtvarníci.

Při více než tříleté rekonstrukci besedy v ní odborníci obnovili mimo jiné unikátní renesanční krov a hosté mohou obdivovat zrestaurované stropní malby v prvním poschodí. Prostory tam jsou pro spolkovou činnost, bankety, plesy i pro svatební obřady.

Beseda se změnila podstatně i zvenčí, neboť se na ni po 180 letech vrátily tři báně. Radnice Prahy 1 navíc nechala odlít zvon, který je umístěn v prostřední věži.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám