Hlavní obsah

Majitelé domů: Soudy nerespektují Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle Občanského sdružení majitelů domů (OSMD) obecní soudy nerespektují nálezy Ústavního soudu. Ten došel k závěru, že by se majitelům domů měla nahradit škoda způsobená regulací nájemného. Nižší soudy podle OSMD stále vydávají rozsudky, které jim Ústavní soud zamítl.

Článek

Podle OSMD tak rostou šance majitelů domů na vítězství ve sporu s Českou republikou u soudu ve Štrasburku. U Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku si stěžuje 5000 majitelů domů na regulované nájemné.

Soudy podle majitelů domů nerespektují už asi 15 nálezů Ústavního soudu. Ten v nálezech konstatoval, že majitelé domů s regulovaným nájemným mají nárok na uhrazení škody státem.

Podle těchto nálezů mohou dokonce obecné soudy rozhodnout o zvýšení nájemného, pokud se pronajímatel s nájemcem nedohodne.

Evropský soud pro lidská práva nedávno vyzval českou vládu, aby se vyjádřila ke stížnosti majitelů domů. Vláda má lhůtu do 12. září, potom se k námitkám vlády musejí do šesti týdnů vyjádřit majitelé domů.

Reklama

Související témata:

Související články

Majitelé domů zřejmě dostanou odškodné

Polsko se s majitelkou domu Marií Hutten-Czapskou nedohodlo na náhradě škody, která majitelce vznikla regulací nájemného. Další postup teď závisí na Evropském...

Výběr článků

Načítám