Hlavní obsah

Majitelé chystají zvýšení regulovaných činží

Právo, Novinky, Vladimír Čechlovský

Mnozí nájemníci se ještě nevzpamatovali z posledního poměrně razantního zvýšení regulovaných nájmů, ke kterému došlo od ledna nebo v průběhu letošního roku, a už je na obzoru další. Soukromí majitelé domů i obce totiž mohou nájemné opět zvednout od ledna příštího roku.

Článek

A většina z nich se k tomu také chystá. Mají nejvyšší čas vše připravit. Nájemníci musí dostat oznámení o novém nájemném plné tři měsíce předem, to znamená nejpozději v září. Majitelé, kteří tento termín nestihnou, nebo ho nechtějí využít, mohou činže ovšem zvednout kdykoli později, třeba od března.

Zdražení bude vyšší než letos

Pro další kolo zdražování v příštím roce je novinkou především to, že míra zdražení může být ještě vyšší než letos. Důvodem je, že ministerstvo pro místní rozvoj letos v červnu zvýšilo ve svém sdělení číslo 151/2007 Sb. na základě statistik vývoje cen bytů cílové hodnoty, na které by se regulované nájemné mělo dostat v roce 2010.

Tím pádem může nájemné růst rychleji, než se předpodkládalo loni. Např. pro nejlukrativnější část středu Brna dosud platila cílová hodnota nájemného v bytech se standardní kvalitou 80,58 Kč na čtvereční metr.

Od července zde nájemné v obecních bytech bývalé první kategorie vzrostlo o 30,9 procenta, u bývalých dvojek o 40,7 procenta, u trojek o 46 procent a čtyřek o 58,7 procenta. Nová cílová hodnota činí 86 korun za čtvereční metr. Nájemné zde tudíž může (ale nemusí) v příštím roce vzrůst u bývalých jedniček až o 33,8 procenta, dvojek až o 43,8 procenta, trojek 49,1 procenta a čtyřek 62,2 procenta.

Žádný majitel samozřejmě nemusí jít až na úplné maximum, které mu zákon dovoluje. Poslední zvyšování nájmů však svědčí o tom, že majitelé včetně obcí velmi často šli na úplné maximum. Obce to zdůvodňují zpravidla rostoucími náklady na údržbu a opravy bytů. Do jaké míry to je opravdu tak, je však druhá věc.

Nejvíce podraží méně kvalitní bydlení

Největší procentní zvýšení čeká i v příštím roce nájemníky, kteří bydlí v bytech se sníženou kvalitou, tedy bývalých trojkách a čtyřkách. To je dáno tím, že platí méně za čtvereční metr než nájemníci ve standardních bytech (bývalé jedničky a dvojky) a cílové nájemné pro jejich kategorii bytu je jen o málo nižší než u standardních bytů.

Například v Novém Strašecí se má od ledna u bývalých trojek zvýšit nájemné o 47,6 procenta a u bývalých čtyřek o 60,8 procenta. To je už docela velká porce.

I dvakrát těsně za sebou

Řadu nájemníků také může zaskočit, že někde dojde ke zvýšení krátce po předchozím. Jestliže obec například zvýšila nájemné letos až od července, k dalšímu může přesto přistoupit již od ledna příštího roku.

Nemusí tu tedy být odstup alespoň dvanácti kalendářních měsíců, jak by se na první pohled zdálo. Zákon sice určuje, že ke zvýšení může dojít jen jednou ročně, ale tím myslí v průběhu jednoho kalendářního roku.

Například v Chrudimi se zvedly nájmy v obecních bytech od srpna a k dalšímu zdražení má dojít od ledna příštího roku. Nájemníkům městských bytů v Olomouci se podle téhož zdroje zvýšily platby nyní od července a k růstu má dojít znovu na začátku příštího roku. V pozdějším termínu než od ledna 2007 zvýšily nájemné například některé pražské městské části. Plzeň, Kladno, Slaný a mnohé další obce.

V těchto případech tedy může nájemníky postihnout druhé zdražení za méně než dvanáct kalendářních měsíců. Alespoň slabou útěchou nájemníků v těchto obcích může být to, že pro ně v letošním roce přišlo zdražení nájemného později, než mohlo, a že tak přece jenom něco ušetřili.

Oddálení ale zpravidla nezpůsobila obava městských zastupitelů z možných sociálních dopadů zdražení, ale loňské podzimní komunální volby.

Naproti tomu téměř sto procent soukromých majitelů domů využilo letos první možný termín zdražování podle nového zákona, tedy leden 2007. Nájemníci, kterým dosud majitel z nějakého důvodu nezvyšoval nájemné až na maximum, by také měli počítat s tím, že jim to může při nadcházejícím zdražování v příštím roce "dorovnat". Může to udělat ale také později, tedy v roce 2009 nebo 2010.

Reklama

Související témata:

Související články

Brno: Výměna bytů je obtížná

Brňané, kteří kvůli deregulaci chtějí měnit větší byt za menší, tvrdí, že je to obtížné. Zvýšeného nájemného se obávají především starší lidé s tím,...

Nájmy městských bytů podraží až o třetinu

Několik set korun měsíčně navíc vydají od ledna příštího roku jihočeské rodiny, které žijí v bytech s regulovaným nájmem. Většina měst využije možnosti zvýšení...

Výběr článků

Načítám