Hlavní obsah

Magistrát neví, kdo opraví chátrající pražské pomníky

Právo, Jana Šprunková

Když se dva perou, nemusí to vždy znamenat, že třetí se směje. V případě handrkování magistrátu se společností Qeep jsou těmi třetími některé plastiky, které spravuje Galerie hlavního města. Město dosud neví, kdo se opravy chátrajících pomníků ujme.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Pomník Františka Palackého potřebuje rekonstrukci jako sůl, ale kdy prokoukne, to se neví.

Článek

Radní pro kulturu Milan Richter (ODS) tvrdí, že na vině je špatná smlouva mezi Galerií hlavního města a agenturou Qeep, uzavřená na deset let. Vytýká jí, že galerie nevypsala výběrové řízení na restaurátora, ale ponechala tento výběr na agentuře.

„To je obcházení zákona,“ řekl. Galerie prý měla postupovat jako u opravy sv. Václava, kdy šlo veškeré účetnictví přes galerii. Při současných opravách pomníků galerie sochy pronajala a o nic víc se prý nestarala.

Hus měl být v rukou restaurátorů tři roky a na rekonstrukci Šalounova díla měla vydělávat reklamní fotokopie, která pomník ještě loni na podzim zakrývala. Náklady se odhadovaly na 12 až 15 miliónů korun.

Tapeta se ale zkrátka nelíbila, zejména Richter měl výhrady. Městu nebylo ani po chuti, že pomník zakrývala i v čase, kdy se neopravoval. Loni před vánočními trhy nechal magistrát tapetu zakrývající lešení sundat, aby nenarušovala sváteční atmosféru. Od té doby se s pomníkem nic nedělá. Richter tehdy pochyboval, že se na něj ještě někdy reklama vrátí.

Další výběrové řízení zatím neproběhlo

„Město rekonstrukci dokončí na své náklady,“ řekl. Na jaře pak obrátil a připustil, že se časem vypíše výběrové řízení na restaurátora a na reklamní agenturu, která tam pověsí jinou plachtu. „Bylo by nesmyslné, aby nevydělávala. Je třeba, aby přispěla na rekonstrukci,“ konstatoval v dubnu.

Dosud žádné výběrové řízení ale vypsáno není. „Těžko se může vypsat, nejdříve se musí celá situace vyřešit,“ řekl Právu Richter včera. Právníci města a agentury stále sice jednají o dalším vývoji, ale k žádnému závěru dosud nedospěli.

Na opravu čeká i František Palacký

Hus je sice zakonzervovaný, takže mu nějaké velké poškození nehrozí, ale dlouhé otálení pomníku neprospívá. „Nedělá mu to dobře, je zapotřebí práce dokončit,“ řekla Petra Hoftichová, pověřená již přes rok řízením galerie, protože město kvůli způsobu rekonstrukce pomníků odvolalo z postu jejího ředitele Karla Srpa. Horší situace je podle Hoftichové u památníku Františka Palackého, který je rovněž ve špatném stavu.

„U tohoto pomníku je rekonstrukce kvůli jeho rozměrům podstatně složitější. Hrozně moc ale potřebuje opravu,“ dodala Hoftichová. „Je to nešťastný příběh,“ konstatoval šéf magistrátních památkářů Jan Kněžínek, jehož odbor harmonogram rekonstrukcí plastik galerii schválil již před třemi lety.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Gröbovky poputují miliónové investice

První rekonstrukce zcela zničeného objektu přišla na dvacet miliónů korun, dnes se tady kromě svateb pořádají třeba i kurzy argentinského tance nebo ochutnávka...

Výběr článků

Načítám