Hlavní obsah

Luxusní palác osmanského paši je na prodej za dvě miliardy korun

Novinky, nes

Na samém břehu Bosporské úžiny se nalézá jedno z nejdražších sídel současnosti - palác osmanského paši Zekiho. Zájemci o tuto istanbulskou nemovitost budou ovšem muset zalovit hodně hluboko v kasičce. Společnost Sotheby's Realty ji totiž nabízí za 75 miliónů liber, tj. 2,271 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvy nového majitele sídla se rozhodně nemusejí pinožit přes most. Mohou připlouvat na svých jachtách. Kotvit budou u více než stometrového mola.

Článek

Palác postavený před 150 lety byl určen pro polního maršála pašu Zekiho, jenž byl na konci 19. století ministrem sultána Abdulhamita II.

Foto: Profimedia.cz

V blízkosti sídla vede most přetínající Bosporskou úžinu a spojující evropskou a asijskou část Turecka.

Sídlo považované za skutečný klenot turecké metropole se pyšní 27 ložnicemi, osmi koupelnami, čtyřmi kuchyněmi a více než třemi tisíci čtverečních metrů obytné plochy. Všechny místnosti jsou bohatě zdobeny mramorem, obrazy a starožitnostmi. Spolu s ním získá nový majitel i dvacetičlenný kolektiv zaměstnanců, kteří pečují o tuto nemovitost a zajišťují její provoz.

Foto: Profimedia.cz

Interiér čajového pokoje je laděn do rudé barvy.

K sídlu přiléhá klidná zahrada v japonském stylu se spoustou jezírek a fontán. Do vod Bosporu vybíhá více než 130 m dlouhé molo, soukromá loděnice se nachází nedaleko od něj.

Foto: Profimedia.cz

Jedna ze sedmadvaceti ložnic, jimiž historické sídlo disponuje.

Zekiho palác navrhl architekt francouzsko-osmanského původu Alexander Vallaury. Ten navrhoval i mnoho dalších paláců pro turecké vojenské velitele a podílel se na obnově Istanbulu po velikém zemětřesení, které město postihlo v roce 1894.

Foto: Profimedia.cz

K sídlu přiléhá klidná zahrada v japonském stylu s mnoha jezírky a fontánkami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám