Hlavní obsah

Luxusní domy na Hanspaulce se inspirovaly 30. lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na Hanspaulce v Praze 6 vyrostly domy, které jsou inspirovány 30. lety minulého století. Za luxusní bydlení v pražských Dejvicích v sousedství funkcionalistické zástavby na Babě lidé zaplatili až 50 miliónů korun.

Článek

Projekt zahrnuje vily a dvojdomy, celkem se do nich může nastěhovat 45 rodin. Velikost bytů se pohybuje od 216 až 700 metrů čtverečních. O byty na exkluzivní adrese měli podle Renáty Kodadové ze společnosti ING Real Estate Development zájem především Češi.

Inspirací byla 30. léta

Základními výrazovými prvky nových vil a dvojdomů jsou kompozice průniků jednoduchých kubistických objemů a barevných ploch, které dotvářejí vzhled obytného komplexu.

Poněkud strohé, ale plně funkční domy jsou v bíločervené nebo bílomodré barevné kombinaci. Při stavbě byly použity netradiční materiály, například tropická dřeva na podlahách.

.: Dům v obytném komplexu na Hanspaulce/Foto: ING Real Estate

"Při projektu jsme se nechali inspirovat myšlenkami moderny 30. let 20. století - životním stylem, designem i architekturou, projekt reaguje na východiska nizozemského hnutí de-stijl," uvedl spoluautor architektonického návrhu Jiří Střítecký.

"Při projektu jsme se nechali inspirovat myšlenkami moderny 30. let 20. století - životním stylem, designem i architekturou, projekt reaguje na východiska nizozemského hnutí de-stijl," uvedl spoluautor architektonického návrhu Jiří Střítecký.

De-stijl reprezentovali holandští architekti a výtvarníci, kteří se sdružovali kolem stejnojmenného časopisu založeného v roce 1916. Architekti se řídili zásadami, že nová architektura je elementární, ekonomická a funkcionální.

.: Velikosti bytů v obytném projektu na Hanspaulce se pohybují mezi 216 a 700 metry čtverečními/foto: ING Real Estate

Hanspaulka je pojmenována po Hansi Paulu Hippmanovi, který si zde v roce 1773 nechal vystavět barokní zámeček. Z místa je jedinečný výhled na panorama Prahy 6 nebo Pražský hrad.

Reklama

Související články

Na pražské Kajetánce vzniknou luxusní byty

Zchátralá usedlost Kajetánka v Praze 6 se má začít ještě letos proměňovat na 140 luxusních bytů. Investorem projektu je irská realitní společnost Quinlan...

O Rohanský ostrov bojují tři investoři

Město učinilo další krok k tomu, aby se mohly měnit Rohanský ostrov a Maniny v moderní městské centrum navazující na historický střed města. Radní včera...

Výběr článků

Načítám