Hlavní obsah

Lidé si kvůli parkovacím kartám legalizují pobyt v Praze 2

Právo, Karolina Kudynová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve čtvrtek začnou na území Prahy 2 platit dlouho očekávané zóny placeného stání. Lidé si kvůli spuštění tohoto systému legalizují trvalý pobyt. Už jim také zbývají jen dva dny, kdy si mohou pořídit parkovací kartu s platností do konce roku 2008.

Článek

Asi pět set obyvatel druhé městské části se v posledních měsících oficiálně přihlásilo k trvalému pobytu v Praze 2 právě kvůli parkovací kartě. V občanském průkazu neměli uveden trvalý pobyt ve druhé městské části, proto by na kartu neměli nárok.

"Dělali jsme si statistiku, na úřad se od léta přihlásilo asi sto lidí měsíčně, kteří mají platnou nájemní smlouvu na území Prahy 2, ale nebyli tu oficiálně přihlášení. V souvislosti s koupí parkovací karty si dávají do pořádku doklady a legalizovali si trvalý pobyt na našem území, " řekl Právu zastupitel Prahy 2 Karel Chramosil (ODS), který má zóny placeného státní na starosti s tím, že je vše připraveno, aby mohli ve čtvrtek spustit placené zóny.

Dva dny na kartu

Lidé, kteří si koupí parkovací kartu ještě v úterý a ve středu, budou mít výhodu, že jim bude platit až do konce roku 2008. Praha 2 totiž prodlouží platnost parkovacích karet všem, kteří si je zakoupili včas, ale kvůli zpoždění zahájení systému zón placeného stání by se její platnost zkrátila.

"Kdo nevyužil víc než dvou a půl měsíce ke koupi karty, bude mít po prvním listopadu kartu platnou jen 365 dní," vysvětlil Chramosil. Parkovací karty se prodávají s platností právě na jeden rok.

Tři barevné zóny

Zóny jsou rozděleny do tří oblastí. V modrých rezidenčních zónách vyznačených svislou dopravní značkou už od čtvrtka nebudou moci parkovat řidiči z jiných městských částí. Rezidenční stání zabírají 82 procent všech míst, je jich 11 069. Výjimkou je doba od šesti do osmi hodin ráno, kdy je zóna přístupná bez omezení, aby se mohly zásobovat obchody. Modré zóny budou vyznačeny vodorovnými modrými čarami.

Zelené zóny zahrnují 724 parkovacích míst a může se na nich po zaplacení stát maximálně šest hodin, na oranžových pak dvě hodiny. Ty nabízejí 1658 míst. Informace lidé naleznou na na www.praha2.cz.

V oranžových krátkodobých a zelených střednědobých zónách bude do doby, než městská část nainstaluje parkovací automaty, vybírat peníze k tomu určená obsluha.

"Předpokládáme, že do konce roku začnou automaty fungovat," řekl Chramosil s tím, že jejich objednání mohlo logicky navázat až na podpis smlouvy o placeném parkování. Firma má na dodání tři měsíce.

Další části čekají na verdikt soudu

Pražský magistrát ve čtvrtek spustí systém zón placeného stání zatím jen v první a druhé městské části. V Praze 3 a 7 stále není jisté, kdy začnou fungovat. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ještě nerozhodl o stížnosti, kterou na výběrové řízení podala jedna z firem neúspěšných ve výběrovém řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám