Hlavní obsah

Liberec se vzdá pohledávek za 25 miliónů

Právo, Novinky, Ivan Langr
LIBEREC

Více než 25 miliónů korun odpustí dlužníkům nájemného v bytech a nebytových prostorách liberecká radnice. Podle vedení města jsou totiž pohledávky, které vznikly v 90. letech minulého století, prakticky nevymahatelné a v mnoha případech už i promlčené.

Článek

Město se ale pokusí o část náhrady za odpisy soudit alespoň s některými firmami, které pro ně v minulosti obecní byty i nebytové prostory zřejmě nedostatečně spravovaly.

"Pohledávky jsou z období několika let, je to pozůstatek doby, kdy si řada lidí myslela, že platit není třeba. A nebylo v lidských silách tyto věci dlouhodobě řešit. Je jasné, že někteří lidé prominutím dluhu vydělají. Část věcí samozřejmě žalujeme a vymáháme, ale má to i své náklady. Budeme se také pokoušet vymáhat některé částky od bývalých správců, ale znamená to, že se s nimi budeme několik let soudit," vysvětlil liberecký primátor Jiří Kittner (ODS).

Několik set tisíc případů

Celková výše pohledávek dosáhla 25,7 miliónů korun a jedná se o několik set až tisíc jednotlivých případů. Podle radnice přitom u řady z nich chybí dostatečně průkazná dokumentace a velké množství dluhů je již promlčených.

Prakticky celý obecní bytový fond a valná část nebytových prostor navíc v průběhu minulých let přešly v rámci privatizace do soukromých rukou, což celou věc ještě více zamotává.

"Vymáhání pohledávek by bylo zcela nevhodné, neprůkazné a neekonomické. Jednalo by se o nutně vynaložené náklady v částce několika miliónů korun ihned při podání žalob, další náklady by představovala administrativa za kopírování podkladů nebo jejich opatřování od současných vlastníků," uvedl mluvčí liberecké radnice Martin Korych.

"Měl by existovat seznam dlužníků"

Podle opozice by alespoň město mělo dlužníky důsledně evidovat a napříště jim třeba nevyhovět v rámci některých služeb či prodejů, na které nemají ze zákona nárok.

"Měl by existovat seznam dlužníků, jimž odpustíme, i pro naše nástupce, aby nám v takových případech pokaždé vyskočil vykřičník," míní Jiří Šolc (SOS pro Liberec).

Podle Kittnera ale odpuštění dluhu takové lidi definitivně očistí. "Záznamy pochopitelně zůstanou, ale odpuštěním budou ti lidé právně čistí. Samozřejmě jim můžeme v některých věcech nevyhovět hlasováním v zastupitelstvu," podotkl primátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám