Hlavní obsah

Kutnohorská radnice opraví vytápění Vlašského dvora

– KUTNÁ HORA

Kutnohorská radnice připravuje kompletní rekonstrukci topení v bývalé středověké mincovně Vlašský dvůr. V objektu je městský úřad, galerie, obřadní síň a sídlo Průvodcovské služby Kutná Hora. Náklady na jeho vytápění by se rekonstrukcí mohly snížit až o polovinu.

Foto: Profimedia.cz

Vlašský dvůr

Článek

"Topení ve Vlašském dvoře je zastaralé a složité," řekl starosta Ivo Šalátek. Náklady na rekonstrukci jsou 3,5 miliónu korun. Její součástí bude výměna kotle, radiátorů, rozvodů a regulační techniky. Práce by se měly stihnout do příští topné sezóny.

Podle místostarosty Václava Vančury se ročně ve Vlašském dvoře protopí 2,7 miliónu korun. Kvůli tomu, že je objekt národní kulturní památkou, jsou případné stavební a jiné úpravy velice složité. Jedna, novější kotelna je proto na půdě, z ní teče ohřátá voda do druhé kotelny ve sklepě a až odtud se rozvádí do radiátorů v přízemí a patře budovy.

"Ztráty jsou obrovské," dodal Vančura. Radiátory jsou navíc staré 40 let, nemají regulační ventily a 80 procent jejich uzávěrů nefunguje. Vytápění se nedá regulovat a v kancelářích se při teplejším počasí musí často větrat. Situace je podle Vančury kritická už asi čtyři roky, až letos se ale na rekonstrukci našly v městském rozpočtu peníze.

Vlašský dvůr je jednou z nejnavštěvovanějších kutnohorských památek. V posledních sedmi letech prošel nákladnou rekonstrukcí za více než 20 miliónů korun. Město ji hradilo z dotací a vlastních zdrojů. Opravil se plášť budovy, okna, vitráže, kamenné a dřevěné prvky, malby v gotické kapli sv. Václava i nádvoří s kamennou kašnou. V současnosti restaurátoři obnovují malby v královské audienční síni.

Vlašský dvůr je komplexem staveb z 13. a 14. století. Jeho historie souvisí s bohatým nalezištěm stříbra, které dalo vzniknout královskému hornímu městu Kutné Hoře, jež byla svého času nejdůležitějším městem po Praze. Jméno získal zřejmě po vlašských mistrech, které sem král povolal z Florencie. Vlašský dvůr se stal centrální mincovnou a po několik století byl střediskem hospodářské moci státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám