Hlavní obsah

Kupující dali developerům tvrdou lekci

Právo, Karel Kvapil

O vývoji českého realitního trhu po letošním zvýšení snížené sazby DPH z deseti na čtrnáct procent hovoříme s ředitelem realitní kanceláře Lexxus, Peterem Višňovským.

Foto: Profimedia.cz

Dnešní nabídka nových bytů stále převyšuje poptávku.

Článek

Jak reagovali developeři na zvýšení DPH od letošního ledna, zvedli ceny bytů skutečně o celá 4 %?

U nově zahájených projektů s cenami odpovídajícími současnému trhu došlo k částečnému nebo úplnému promítnutí zvýšené DPH do cen bytů – rozhodující však byla aktuální úroveň prodejů v daném projektu. U dokončených projektů s větším množstvím neprodaných bytů nebylo možné cenu navýšit – ležák neprodáte zvýšením ceny.

Není vedlejším efektem tlaku na ceny bytů nižší kvalita rezidenčních projektů?

Jsem přesvědčen o opaku. Kupující dali v posledních letech developerům velmi tvrdou lekci. Byty v kvalitních projektech se po odpovídající cenové korekci dobře prodaly. Projekty se špatnou kvalitou dispozic nebo standardních materiálů zasáhl pokles poptávky nejvíce.

Jaká je dobrá cena za špatný byt? Chce kupující bydlet ve špatném bytě s dobrým pocitem, že koupil levně? Většina hráčů na trhu dnes musí zvyšovat kvality všech parametrů projektu – včetně atraktivnějších (tedy nákladnějších) fasád a společných prostor.

Na jedné straně se hovoří o krizi realitního trhu, na druhé však developeři začali stavět více bytů než vloni. Co je důvodem jejich optimismu?

Je nepochybné, že dnešní nabídka nových bytů stále převyšuje poptávku. Vzhledem k tomu, že příprava projektu a jeho následná výstavba trvá dva až pět let, nelze s jistotou tvrdit, že situace bude stejná i v příštích letech.

Z mého pohledu nestojí otázka, zda si vlastní bydlení pořídit, či nikoli. Otázkou je, zda si to mohu dovolit.
Peter Višňovský, Lexxus

Výstavba nových bytů se v důsledku nižší poptávky a nedostupnosti projektového financování v posledních třech letech snížila velmi výrazně – v roce 2010 byla v Praze zahájena výstavba jen 2878 bytů, za první tři čtvrtletí uplynulého roku 2338 bytů, což je znatelný pokles produkce z let 2005 až 2007.

Tento pokles se začne projevovat menším nárůstem dokončených nových bytů teprve v následujících letech. Pravděpodobně nehrozí nedostatek nových bytů, ale větší vyrovnanost nabídky a poptávky přispěje ke stabilizaci trhu i cen.

Jak se odrazila ekonomicko-společenská situace v názoru lidí na vlastnictví nemovitosti?

Jsem bytostně přesvědčen, že vlastní bydlení nemá žádnou reálnou alternativu v nájmu. Pořízením vlastního bydlení na hypotéku neřeším jen svou aktuální bytovou situaci, ale prakticky tím spořím na stáří, kdy můj příjem výrazně poklesne, a budu rád, že mám vlastní střechu nad hlavou, za kterou nemusím platit nájem, který se svou výší může blížit vyplácenému důchodu. Také se jedná o rodinné jmění, které zůstane dalším generacím. A to si podle našich zkušeností uvědomuje stále více lidí.

Z mého pohledu nestojí otázka, zda si vlastní bydlení pořídit, či nikoli. Otázkou je, zda si to mohu dovolit.

Roste počet dražeb nemovitostí, které lidé nemohou splácet. Jen za rok 2011 jich bylo téměř 3000. Bude tento trend pokračovat?

Lze očekávat, že počet dražeb bude obdobný nebo ještě vzroste – v celkovém trendu se vždy bude odrážet vývoj ekonomické situace, která se pravděpodobně nezlepší. Byt v dražbě lze zpravidla pořídit za zajímavější cenu, ale je to spíše příležitost pro investory, kteří byt za výhodnější cenu koupí a následně se ziskem prodají.

Jak bude vypadat realitní trh v závěru tohoto roku?

Trh se zpomalí – jak v důsledku hospodářské situace, tak v důsledku dalšího navýšení sazby DPH. Kdo plánoval nákup nové nemovitosti a chtěl se vyhnout prvnímu navýšení DPH, nakoupil ještě vloni. Právě tito klienti nám budou v roce 2012 scházet.

Prodávat se budou především byty v nižším a středním segmentu, ležáků bude postupně ubývat. Developeři je nemohou ve svém portfoliu držet do nekonečna – výrazně se to projevilo už v letošním roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám