Hlavní obsah

Kam nejvýhodněji uložit sto tisíc

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přeskupením peněz na rodinných účtech se stává, že získáme peníze, které bychom potřebovali slušně úročit a mít je přitom v případě potřeby rychle k dispozici. Jaká je aktuální nabídka bank?

Článek

Pro zjednodušení jsme zvolili jen jednu částku – sto tisíc korun. I tak tento příklad hodně napovídá o výši úroků. V článku vycházíme z toho, že peníze musí být v případě potřeby k dispozici buď hned, za měsíc, nebo nejpozději za tři měsíce.

Úroky klesly

Za poslední tři měsíce došlo k významným pohybům úroků. Žel směrem dolů.

To platí zejména o termínovaných vkladech. Jestliže například ČSOB na konci loňského října nabízela u vkladu 100 000 korun na 1 měsíc úrok 1,45 %, nyní pak  3,1 %. Komerční banka spadla z 1,50 na dnešních 0,49 %, LBBW Bank CZ z 2,82 na 1,89 % a Poštovní spořitelna z 1,40 na 0,80 %.

Spořící účty mají vyšší úrok

Naopak nejvýhodnější spořicí účty většinou udržují zajímavý úrok okolo tří procent, nebo úrok jen mírně klesl pod tuto hranici.

I to je důvod, proč je dobré vybírat hlavně ze spořicích účtů. Jejich předností je i to, že často nemají výpovědní lhůty a že zajímavý úrok se někdy vztahuje i na nízké vklady. Ovládají se často s pomocí internetu, pevné telefonní linky nebo mobilu. Za zřízení účtu a přímého bankovnictví se nic neplatí, stejně jako zpravidla za transakce. Komplikací může být, že v některé bance vyžadují, aby klient u nich měl běžný účet.

Spořicí účty

Poštovní spořitelna 3,3 %

Červené konto této banky si stále drží úrok 3,3 %. Při vkladu do 50 000 korun činí ale jen 0,10 % ročně. O založení lze požádat na každé poště nebo ve finančních centrech Poštovní spořitelny. Obsluhovat konto jde jen přes internet, pevnou linku, mobil, nebo platební kartou. Běžný účet ani výpovědní lhůta se nevyžadují.

LBBW Bank CZ 3,3 %

Ani pobočka německé Landesbank Baden-Württemberg za čtvrt roku nesnížila úrok. Učet lze ovládat přes internetové bankovnictví a na pobočce. Některé transakce jsou zpoplatněny – odchozí platby stojí 10 Kč, výběr hotovosti 30 Kč. Běžný účet ani výpovědní lhůta se nevyžadují.

ING Bank 3 %

V ING Bank klesl za čtvrt roku úrok jen o 0,25 procentního bodu. Založit a ovládat účet lze přes internet, pevnou linku i mobil a také osobně ve finančním centru ING. Ovládání je vždy bezhotovostní. Běžný účet ani výpovědní lhůta se nevyžadují.

Citibank 3 %

Účet si udržel dřívější úrok. Je možné ho ale získat jen jako součást ba líčku s běžným účtem, což měsíčně přijde při vkladu do půl miliónu měsíčně na 299 Kč. Výpovědní lhůta není.

mBank 2,7 %

Zde za čtvrt roku úrok spadl z 3,3 na 2,7 %. Účet se ovládá s pomocí internetu a telefonu. Klient má k dispozici i platební kartu Visa Classic. Vkládat peníze lze i poštovní poukázkou a vkladem v cizí bance. Běžný účet ani výpovědní lhůta se nevyžadují.

Spořicí účty v jiných bankách jsou na tom s úrokem už podstatně hůř. Při uvedeném vkladu 100 000 Kč je situace následující:

Raiffeisebank 2 %, ČSOB 1,50 %, Česká spořitelna na 1 měsíc 1,25 % a na 3 měsíce 1,30 %, GE Money Bank 1 %, Komerční banka 1 % a UniCredit Bank dokonce 0,49 % (1 měsíc) a 0,53 % (3 měsíce).

Termínované vklady

Úročení je ve srovnání se spořicími účty slabé. Situace u námi sledovaného vkladu 100 000 Kč vypadá následovně (v % ročně):

Bankavýpovědní lhůta 1 měsícvýpovědní lhůta 3 měsíce
LBBW Bank CZ1,892,29
Raiffeisenbank1,602,00
GE Money B.1,551,65
UniCredit Bank1,251,60
Česká spořitelna1,251,30
Komerční banka0,49*1,96*
ČSOB3,1**3,1**
Poštovní spoř.0,800,90
Citibank0,530,85

*má-li klient v KB i běžný účet, sazba se zvyšuje o 0,20 %.

**dočasně zvýhodněná nabídka

Reklama

Související články

Stavební spoření se bez notáře neobejde

Do kategorie finančních produktů, které za určitých okolností nemusí projít dědickým řízením, a tedy i projednáním u notáře, nespadá stavební spoření. Lidé...

Výběr článků

Načítám