Hlavní obsah

Jak platit za vodu v bytovém domě

Právo, Novinky, Vladimír Čechlovský

Cena vody pro domácnosti stále roste, a tak se vyplatí s ní šetřit. V této souvislosti je dobré vědět, o čem vypovídají údaje vodoměrů a jak se za studenou a teplou vodu platí. Lidé v bytovém domě to mají z tohoto hlediska složitější a méně spravedlivé než třeba vlastník rodinného domku.

Článek

Ten se jen podívá na měřidla a ví, jak na tom je se spotřebou i náklady. Pro bytové domy ale platí odlišnosti, zvláště pro teplou vodu. A je jedno, jestli jde o vlastníky bytů, nebo nájemníky.

Studená voda

Ve většině bytových domů jsou už dnes v bytech, případně i ve společných či nebytových prostorách, instalovány vodoměry. Je ale třeba vědět, že nejde o fakturační, ale jen poměrová měřidla.

Rodinám tak není účtována spotřeba podle hodnot, které ukazují, ale určují jen poměry, podle kterých bude rozdělena po skončení zúčtovacího období celková spotřeba studené vody v domě naměřená měřičem na vstupu do objektu. Spotřebitel do té doby platí jen zálohy.

Celková spotřeba domu totiž může být vyšší než součet stavu jednotlivých bytových vodoměrů. Spotřeba vykázaná na bytovém vodoměru by se ale neměla zásadně lišit od hodnot uvedených ve vyúčtování.

Voda se však používá nejen v bytech, ale i ve společných a nebytových prostorách. I zde je dobré mít vodoměry. Pokud jsou v domě třeba prádelny, její uživatelé by měli vždy uhradit vodu spotřebovanou na vyprání svého prádla. Také když v nájemním domě řemeslníci delší dobu pracují, měl by jejich spotřebu hradit majitel domu, nikoliv nájemníci. Voda je ale potřebná i k zalévání zahrádky, při úklidu společných částí domu apod. Tato spotřeba je v zájmu všech obyvatel. Lidé by se měli dohodnout, jakým způsobem se rozúčtují tyto náklady. Totéž platí pro teplou vodu používanou ve společných či nebytových prostorách.

Je potřeba evidovat i spotřebu vody za praní ve společných prostorách. Foto Electrolux

Když nejsou měřiče

Instalaci měřičů studené vody v bytech nikdy žádný předpis nenařizoval, a tak - pokud se lidé sami dobrovolně nerozhodli pro jejich instalaci a používání - je stále ještě někde nemají. V takových domech se mohou domluvit i na jiném způsobu rozúčtování nákladů. Podle výměru ministerstva financí č. 01/2007 stačí, když se vlastník či správce domu o tom dohodne nejméně s polovinou spotřebitelů.

Nedojde-li k takové dohodě, provede se rozúčtování podle počtu obyvatel v jednotlivých bytech. Spotřeba vody v případných nebytových prostorách se určí podle směrných čísel roční potřeby vody, která jsou stanovena vyhláškou ministerstva zemědělství č. 428/2001 Sb. Úprava rozúčtování vodného a stočného tedy dává přednost dohodě.

Nejspravedlivější je rozúčtování poměrné podle údajů vodoměrů. Rozúčtování podle počtu lidí žijících v bytě může být v některých případech problematické. A to tam, kde třeba vlastníci udělali ze svých bytů ubytovny pro zahraniční dělníky, ale zvýšený počet lidí vůbec nenahlásí.

Reklama

Související témata:

Související články

Voda i okolí bazénu potřebují údržbu

K bazénu patří starost o kvalitu vody. Základním preparátem pro ošetření je chlór, ale existují i nechemické bazénové přípravky. K dostání je také celá řada...

Domácnosti spotřebují méně vody

Domácnosti mají menší odběr vody. Podle mluvčí společnosti Středočeské vodárny Lenky Kozlové to patří mezi problémy, které její společnost řeší. Lidé se podle...

Výběr článků

Načítám