Hlavní obsah

Hlavní město Praha si chce pořídit Síň slávy na Mariánském náměstí

Právo, Jana Šprunková
Praha

Město počítá s utahováním opasku, daňové příjmy se letos propadly již o tři miliardy korun, ale radní plánují přestavbu svého sídla na Mariánském náměstí. Zní to sice jak za minulého režimu, ale součástí úpravy by měl být i vznik Síně slávy.

Foto: MAC-Architecture, ČTK

Architektonickou soutěž o rekonstrukci budovy Nové radnice a Clam-Gallasova paláce v Praze vyhrála společnost Studio MAC - Architecture.

Článek

V Síni slávy by se mohli Pražané a návštěvníci metropole kochat dary, které primátor a představitelé města přivážejí ze zahraničních cest či dostávají od zahraničních hostů.

Na náměstí mají být garáže i restaurace

Rekonstrukce Nové radnice za odhadovaných zhruba 200 miliónů korun má být součástí revitalizace objektů Mariánského náměstí v letech 2010 až 2014, jak ji navrhla společnost Studio MAC – Architecture a zvítězila tak v architektonické soutěži.

„Jejich návrh byl o třídu lepší než všechny ostatní,“ konstatoval radní pro kulturu Milan Richter (ODS). Bylo jich pět. Na náměstí, které podle Richtera připomíná parkoviště, by měly být třípodlažní podzemní garáže pro 140 aut, v přízemí Nové radnice pak restaurace, informační centrum a také stálá výstava o historii města.

Rekonstrukce by se neměla vyhnout ani před pěti lety zrekonstruovanému zasedacímu sálu zastupitelstva, což tehdy přišlo na 61 miliónů korun. Jak uvedl architekt Jiří Stráský, úpravy by měly odstranit nevhodné zásahy provedené za necelých sto let existence Nové radnice tak, aby prý odpovídaly potřebám současné městské samosprávy i používaným moderním technologiím.

Druhým objektem, který má doznat výrazné změny, je Clam-Gallasův palác, kde donedávna sídlil archív města. Měl by se z něho stát objekt s místy pro koncerty i pořádání plesů a výstav.

Výstava Lesk barokní aristokracie

„Navrhujeme tam stálou výstavu Lesk barokní aristokracie. Prostory by měly být naaranžované tak, jako by z nich šlechta právě odešla,“ řekl architekt Petr Malinský ze studia MAC Architecture. V prvním patře dnes takřka mrtvého domu by měly vzniknout VIP apartmány pro významné návštěvníky města.

Architekti navrhují využití i nádvoří a dvou přilehlých zahradních ploch. Pražané jistě uvítají, že přes nádvoří paláce se z Husovy ulice má procházet na Mariánské náměstí.

„Pokud nebude mít město peníze, tak to nebude. Když se ukáže stavba garáží tak nákladná, že nemá cenu k ní přistupovat, tak garáže nebudou,“ řekl radní k chystaným akcím s ohledem na hospodářskou krizi.

„Prioritní ale je rekonstrukce Clam-Gallasova paláce. Když budou další finanční zdroje, tak i Nová radnice si úpravy jistě zaslouží,“ dodal. Rekonstrukce paláce má stát 450 miliónů.

Reklama

Výběr článků

Načítám