Hlavní obsah

Havlíčkův Brod zvyšuje nájemné v městských bytech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVLÍ

Asi tisícovce nájemníků v Havlíčkově Brodě zvýšili radní od příštího roku regulované nájemné. Umožnila to červencová vyhláška ministerstva pro místní rozvoj. Zdražení se netýká lidí, co bydlí ve 258 bytech stavěných se státních podporou či domů s pečovatelskou službou.

Článek

Podle radního Tomáše Hermanna u bytů první kategorie stoupne cena ze zhruba 20 na 25 korun. Například nájem dvoupokojového bytu o 60 metrech čtverečních tak podraží z 1200 na 1500 Kč za měsíc.

Zvýšení nájemného už odsouhlasili radní v dalších městech kraje, jinde se na to chystají. Třeba v Pelhřimově rada minulý týden zvýšila nájem ve 404 bytech z 19,98 Kč za metr čtvereční na 25,41 Kč, přičemž cílové nájemné v roce 2010 si již dříve stanovili na 41,15 Kč/m2.

Počet městských bytů by se v Pelhřimově už neměl výrazně měnit. Některé se možná ještě zprivatizují po dostavbě domova důchodců. Regulované nájemné se letos na základě zákona zvyšovalo podruhé.

Ministerská vyhláška stanovuje maximální nájemné podle počtu obyvatel, cen dosavadních nájmů a celé škály dalších ukazatelů. Města zdražovat mohou, ale nemusejí. Po roce 2010 však dojde k úplné deregulaci nájmů, což by potom pro některé obyvatele mohlo představovat cenový šok.

Reklama

Související témata:

Související články

Nájmy městských bytů podraží až o třetinu

Několik set korun měsíčně navíc vydají od ledna příštího roku jihočeské rodiny, které žijí v bytech s regulovaným nájmem. Většina měst využije možnosti zvýšení...

Sedm miliónů pro Prahu 10

V soutěži, ve které nabízela byty do nájmu, získala radnice desátého pražského obvodu sedm miliónů. Budoucí nájemnci měli nabídnout nejvyšší první nájemné....

Výběr článků

Načítám