Hlavní obsah

Fulnek vydražen za jedenáct miliónů

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEVERNÍ MORAVA

Chátrající zámek ve Fulneku na Novojičínsku v úterý změnil majitele. Čechoameričan Rostislav Špaček prodal památkově chráněný objekt se zahradou a dalšími pozemky v dražbě v Brně za 10,8 miliónu korun, nový majitel zatím odmítl odhalit identitu.

Foto: Josef Gabzdyl, Právo

Do chátrající zámecké dominanty Fulnecka musí nový majitel investovat další desítky miliónů korun.

Článek

Odhadní cena dominanty Fulnecka činila patnáct miliónů korun, vyvolávací byla ještě o sedm miliónů nižší. I když si areál přišlo prohlédnout 25 zájemců, dražby se nakonec zúčastnili jen dva. „Většinu asi odradila nutnost dalších velkých investic,“ podotkl právní zástupce Špačka Antonín Šimeček. Po chvíli přihazování zvítězil člověk z Ostravy, který však odmítl sdělit jméno.

"Nového majitele vůbec neznám, vystupoval ale jako fyzická osoba. Je z Ostravy, ale více zatím nemohu říci,“ uvedl Šimeček. Podle informací Práva zámek nekoupil ani majitel zámku v Ostravě Porubě, známý komunistický aktivista Statis Prusalis, ani podnikatel Pavel Šmíra, který vlastní několik historických nemovitostí například ve Štramberku na Novojičínsku.

„Rád bych ho koupil, ale mám dost starostí se svým zámkem. Kdysi jsem měl vizi Fulneku jako lázeňského města pro učitele, ale to padlo,“ řekl Statis Prusalis.

Šimeček ještě s kupcem nemluvil, ale neobává se, že by měl se zámkem spekulativní záměry. „Sice prý ještě nemá žádné konkrétní plány, ale musíme počkat. Na složení částky má šedesát dnů, pak teprve vejde v platnost změna vlastníků. S vydraženou částkou jsme spokojeni, nečekali jsme vyšší,“ dodal Šimeček.

Záměrů na využítí zámku bylo mnoho

Zámek ze 16. století ve dvacátých letech minulého století koupil poslanec a velký vlastenec Jaromír Špaček. Pak mu majetek zabavili nacisté, po válce zase komunisté. Nejprve zde sídlila armádní jednotka, poté se využití změnilo na sklad zdravotnického materiálu.

Po společenské změně v roce 1989 zažádal o navrácení Špačkův syn Rostislav. Jeho české občanství však napadl bratranec a dlouhé spory zavinily další chátrání zámku. Před několika lety měla o zámek zájem česká Centrála cestovního ruchu a plánovala přeměnu na luxusní hotel s golfovým hřištěm. Projekt se však nikdy neuskutečnil.

Na prospěšném využití zámku mají velký zájem i na radnici. Starosta Josef Dubec (KDUČSL) se bude snažit co nejdříve zjistit, kdo je novým majitelem. „Doufáme, že zámek využije v cestovním ruchu, což by mohlo lidem zajistit pracovní místa. Určitě pomůžeme, aby zámek nechátral, ale naopak svítil do dálky mnohem více než nyní,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Žinkovský zámek se změní v luxusní hotel

Romantickou památku čeká renesance, v obnoveném parku mají korzovat lázeňští i kongresoví hosté. Léta spící a pomalu pustnoucí romantický zámek v Žinkovech...

Výběr článků

Načítám