Hlavní obsah

Frýdlant zahájil obnovu historického náměstí, rekonstrukce vyjde na 40 miliónů

Frýdlant (Liberecko)

Ve středu 7. dubna byla ve Frýdlantu na Liberecku zahájena rekonstrukce historického náměstí. Obnově bude předcházet podrobný archeologický průzkum, celou akci budou bedlivě sledovat památkáři. Celková obnova historické části města vyjde na 40 miliónů korun.

Foto: Fiala Břetislav, ČTK

Slavnostního zahájení rekonstrukce náměstí T. G. Masaryka ve Frýdlantu se ve středu 7. dubna zúčastnili starosta města Dan Ramzer (vlevo) a předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Článek

Frýdlant je od roku 1992 městskou památkovou zónou, a to především díky svému středověkému uspořádání, které se v nezměněné podobě zachovalo až do současnosti. Cenné jsou i renesanční a barokní domy, které náměstí obklopují. "O minulosti samotného města toho mnoho nevíme, jen se dohadujeme," řekl ČTK Petr Freiwillig z Národního památkového ústavu.

Doufá v to, že se díky nálezům podaří vznik města přesněji datovat. Archeologové jsou přesvědčeni o tom, že je čeká řada zajímavých nálezů. "Věřím, že bychom mohli najít třeba systém katakomb," dodal archeolog Severočeského muzea v Liberci Petr Brestovanský, který průzkum povede.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí T. G. Masaryka, Frýdlant

Archeologický průzkum je naplánován až do srpna, teprve pak budou moci začít stavební práce. Architektonický návrh počítá s předlážděním náměstí do jedné úrovně, takže bude prostor bezbariérový. "Použijeme i původní čedičovou dlažbu, která se zachovala kolem staré kašny, různé zóny náměstí budou odlišeny použitým materiálem," řekl ve středu novinářům spoluautor projektu Jiří Janďourek. Před radnicí bude prostor pro různé akce, na protilehlé straně náměstí vznikne odpočinková zóna se stromy.

Náměstí ozdobí moderní kašna

Na náměstí se po opravách vrátí bronzová socha Albrechta z Valdštejna, která v minulých letech prošla rukama restaurátorů a už tři roky zdobí nádvoří radnice. Sochu zhotovil v roce 1934 ve svém vídeňském ateliéru raspenavský sochař Heinrich Scholz, po roce 1947 málem skončila ve šrotu. Původně stála na kašně, nyní dostane samostatný podstavec. Starou kašnu, z níž se už dochovalo jen několik segmentů, nahradí jednoduchá moderní kašna a také vodotrysky zabudované přímo v dlažbě náměstí.

Frýdlant připravoval revitalizaci centra osm let. Po celou dobu byl připraven projekt, scházely ale peníze. Teprve loni se městu podařilo uspět s žádostí o dotaci z Regionálního operačního programu. "Z evropských fondů a státního rozpočtu dostaneme 32,7 miliónu a dalších 4,6 miliónu přidáme ze svého," řekl starosta Dan Ramzer. Radnice podle něj žádá dotaci také na rekonstrukci bývalého chudobince, kde dnes sídlí městské muzeum. Rekonstrukce budovy přijde zhruba na 20 až 25 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Žižkovské nádraží čeká revitalizace

Městská rada na svém zasedání schválila výjimku ze stavební uzávěry na nákladovém nádraží Žižkov. Znamená to, že na části území se může stavět, a to i bez...

Výběr článků

Načítám