Hlavní obsah

Finanční poradna: Uplatněte snížení daní o úroky z úvěru na bydlení

Jestliže chcete využít možnosti snížení daňového základu o úroky z úvěrů na financování bydlení, je začátkem února nejvyšší čas pro opatření všech potřebných podkladů. Nenechávejte si to na poslední chvíli, nemuselo by se to vyplatit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Co tedy budete potřebovat? Finanční úřad může chtít kopii vaší úvěrové smlouvy, výpis z katastru nemovitostí a dále doklad o skutečně zaplacených úrocích v uplynulém roce.

Nejspíš jste od své banky nebo stavební spořitelny doklad o zaplacených úrocích dostali, posílají to většinou automaticky. V opačném případě je kontaktujte, obzvláště v případě, když daňové přiznání odevzdáváte prostřednictvím svého zaměstnavatele. Protože jemu musíte podklady předat nejpozději do 15. února. Zmeškáte-li tento termín, budete si muset daňové přiznání s největší pravděpodobností zpracovat sami, a to i v případě, že máte příjmy jen ze zaměstnaneckého poměru.

Abyste si mohli daňový základ snížit, musí být nemovitost, na niž úvěr čerpáte, vaším trvalým bydlištěm, tj. uvedeno na výpisu z katastru. Finanční úřady v některých případech skutečně provádí kontroly, při kterých musíte prokázat, že v dané nemovitosti bydlíte. V případě, že jste nemovitost používali k trvalému bydlení jen na počátku a teď ji pronajímáte, ztrácíte možnost daňového zvýhodnění. Nesmíte tedy uplatňovat daňový odpočet úroků z úvěru na tuto nemovitost, jednalo by se o porušení zákona.

Daňový základ si můžete snížit až o 300 000 Kč, ale to je mezní horní hranice, a to i v případě, že platíte na úrocích nad tuto částku. Jaká je výše odečitatelné položky a co je z legislativního hlediska považováno za bytové potřeby, naleznete v zákoně č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, který by rozhodně neměl uniknout vaší pozornosti a měl by si ho prostudovat každý plátce daní.

„Na úvěrové smlouvě je důležité, kdo je uveden jako účastník úvěru,“ říká Jan Lener z Broker Consulting a dodává: „Pokud čerpáte např. úvěr ze stavebního spoření svých rodičů, pak přestože splátky jdou z vašich peněz, daně si o úroky snížit nemůžete. Leda byste se hned v začátku při uzavírání úvěrové smlouvy nechali uvést jako přistupitel. Později už přistupitel do úvěrové smlouvy nemůže být připsán a ztrácí tak možnost daňového odpočtu.“

Pomoci vám může při uplatňování nároků na snížení daní o úroky z úvěru na bydlení nezávislý finanční poradce.

Na Vaše otázky odpovídá Monika Fundová, specialistka na finanční plánování ze společnosti Broker Consulting.

Jsme mladý pár, já 21 let, přítel 30 let a začínáme spolu plánovat život a samozřejmě základ pro budoucí rodinu je vlastní bydlení, které nyní nemáme (bydlíme s rodiči a bratrem a jeho manželkou). Přítel zdědil byt, na kterém je věcné břemeno - a to - nechat dožít v bytě prarodiče. Ovšem my bychom výhledově do 2-3 let chtěli dítě, ale vychovávat ho v nynějším bydlení je nemožné. Proto vymýšlíme, kde bydlet. V bytě, který přítel jednou zdědí, to zatím není možné a my po pravdě ani v bytě žít nechceme, máme rádi zvířata, práce na zahrádce, a to v tomto případě není možné (byt bychom si ale chtěli nechat a jednou ho pronajímat). Proto začínáme přemýšlet o koupi domu. Ovšem domy v lokalitě Praha-východ nejsou nejlevnější. Vlastní prostředky nemáme. Přítel dostal jako dar od babičky do života 200 000 korun. Jinak žijeme od výplaty k výplatě, tudíž peníze na dům bychom museli řešit formou půjčky - hypotéky. Z toho mám strach, abychom to finančně zvládli. Přítelův příjem je cca 25 000 čistého a můj pouze 11 000 korun s tím, že nemohu najít lepší práci. Chtěla bych poprosit o radu, jak byste řešili tuto situaci, zda si vůbec můžeme dovolit vzít hypotéku, abychom mohli prožít krásné roky života s budoucí rodinou.
Nejsou mi známa všechna fakta, která jsou k detailnější analýze vámi popisované situace potřebná. I tak se pokusím nastínit možnost řešení.
Na základě příjmů a věku, který uvádíte, byste v současné době dosáhli na hypotéku až 3 mil. Kč. A to i za předpokladu, že nebudete vkládat do koupě nemovitosti žádné vlastní prostředky. Jednalo by se o 100% hypotéku (odhad kupované a zároveň zastavované nemovitosti je totožný s výší hypotéky). Částku 200 000 Kč můžete poté použít na vybavení rodinného domu anebo pro vytvoření krátkodobé rezervy (např. na spořicím účtu, kde oproti běžnému účtu nesnižuje inflace reálnou hodnotu peněz). Krátkodobá rezerva má být ve výši 3 – 6násobku měsíčních příjmů domácnosti, kdyby z jakéhokoliv důvodu příjem krátkodobě „vypadl“.
Vzhledem k věku je možné hypotéku natáhnout v čase až na 30 let, tudíž minimalizovat měsíční zatížení domácnosti. V případě 3 mil. Kč se měsíční splátka pohybuje mezi 14 300 – 16 900 Kč (úroková sazba: 3,89 – 5,35% p.a., fixní období: 3 roky). Samozřejmě záleží na celé řadě faktů, např. u které banky má domácnost běžný účet, zda existují další závazky, spotřebitelské úvěry, půjčky, leasingy, ručitelské závazky, limity na kontokorentech, kreditních kartách.
Měsíční splátka se může zdát vysoká, porovnáme-li celkovou výši příjmů s její měsíční výší. Když ale zohledníme fakt, že byste časem mohli pronajímat zděděný byt, zatížení se významně sníží.
Tak či onak je určitě na místě poradit se v momentě řešení této situace s nezávislým hypotečním konzultantem, aby vám vše přesně spočítal a přihlédl také ke všem potřebným parametrům a údajům. Zároveň poradí, jak je optimální postupovat i vzhledem k celkovému finančnímu plánu domácnosti.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám