Hlavní obsah

Finanční poradna: Pozor na podpojištění a přepojištění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí lidé využívají takzvaného podpojištění, což je pojištění na nižší částku, než je skutečná hodnota nemovitosti. Ušetřit na pojištění domu nebo domácnosti se nemusí ve výsledku ale vůbec vyplatit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

K podpojištění může dojít jak u pojištění nemovitosti, tak domácnosti. U domácnosti se jedná spíše o podcenění reálné hodnoty vybavení bytu.

Na rozdíl od vlastní nemovitosti je však pozdější určení reálné hodnoty domácnosti obtížné a k uplatnění podpojištění ze strany pojišťovny v případě následného plnění dochází v mnohem menší míře. Přesto se i zde vyplatí reálnou hodnotu vaší domácnosti nepodceňovat.

Co znamená podpojištění

Lidé chtějí na pojištění ušetřit, a tak si majetek pojišťují na nižší částku, než odpovídá skutečné hodnotě. Kalkulují s tím, že pravděpodobnost totální škody je velmi malá. Tato myšlenka ovšem vychází z neznalosti pojmu podpojištění. Pokud je člověk podpojištěn, je pojištěna pouze poměrná část jeho nemovitosti. Ve stejném poměru pak dostane náhradu škody.

Pokud má např. dům s reálnou hodnotou dva milióny korun pojištěn na jeden milión, v případě škody ve výši 200 tisíc korun dostane od pojišťovny náhradu pouze 100 tisíc korun. Cena pojišťovaného majetku by se proto měla co nejvíce blížit jeho reálné hodnotě.

Neplést s přepojištěním

Přepojištění je vlastně opakem podpojištění a lidé se s ním nejčastěji setkávají u havarijního pojištění, kdy řidič obvykle přeceňuje hodnotu svého vozu. Obecně platí, že hlavním parametrem pro výpočet ceny havarijního pojištění je cena automobilu.

Pokud tedy má klient uzavřenou smlouvu na vyšší cenu vozu, za pojištění platí zbytečně vysoké pojistné. V případě pojistné události navíc dostane pouze tržní (obecnou) cenu vozu po odečtení sjednané spoluúčasti. Velmi jednoduše řečeno – u přepojištění platíte víc, než dostanete.

Jak neplatit za pojištění zbytečně moc

Pro účely pojištění se nepřihlíží k tomu, zda má vůz servisní knížku nebo je garážovaný. Pojišťovny pro stanovení ceny zohledňují pouze značku a model vozu, výbavu a jeho stáří. A až na některé výjimky smlouvu havarijního pojištění automaticky nepřepočítají. Pokud tedy člověk nechce za havarijní pojištění platit příliš velkou sumu, měl by si každý rok nechat smlouvu přepočítat nebo uzavřít novou.

Průměrná ztráta hodnoty vozu vzhledem k jeho stáří oproti původní ceně:

  • 1. rok - pokles 27 % proti původní ceně
  • 2. a 3. rok - pokles o 8 % každý rok proti původní ceně
  • do 10 let stáří – pokles o 5 % každý rok proti původní ceně
  • od 10 let stáří – pokles o 4 % každý rok proti původní ceně

Na vaše dotazy odpovídá Zdeněk Novák z portálu www.sfinance.cz.

Dobrý den, za sedm měsíců mi končí původní smlouva na hypotéku. Chtěl bych využít refinancování. S jakým předstihem si můžu svou hypotéku refinancovat?
Většina bank nabízí sjednání podmínek refinancování už šest měsíců před koncem fixace původní smlouvy. Tedy s vybranou bankou můžete podepsat úvěrovou smlouvu, která bude garantovat úročení na současné úrovni, přestože čerpání nastane až za půl roku. Vzhledem k tomu, že úroky hypoték jsou nyní na historickém minimu, je tento postup obzvláště výhodný.
Dobrý den, s jakým předstihem musím sjednat povinné ručení po internetu před vyjetím na silnici?
Povinné ručení po internetu je velmi rychlá záležitost, lze ho uzavřít i s okamžitou platností. Dočasné dokumenty obdržíte ihned emailem, stačí vytisknout oboustranně barevně zelenou kartu s platností dva měsíce a můžete vyjet. Po zaplacení obdržíte originální dokumenty na celý rok poštou.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám