Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak žádat o hypotéku se záznamem v registru dlužníků

Minule jste se dozvěděli, do jakých registrů nahlíží banky a stavební spořitelny a co v nich mohou najít. Dnes si řekneme, co dělat, když máte v registru negativní záznam a zda existuje šance přece jen nějaký úvěr získat. Na vaše otázky odpovídá finanční konzultant Jan Lener ze společnost Broker Consulting a.s.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Do BRKI (bankovní registr klientských informací), NRKI (nebankovní registr klientských informací) se dostane negativní záznam, když nesplácíte úvěry, nebo poplatky za služby řádně. Nejjednodušší cestou, jak takový záznam napravit, je doplatit dluh.

Negativní záznam v registru získají i lidé, kteří se ocitnou ve zpoždění pouze 14 dní po lhůtě splatnosti. Mohlo se stát, že pouze neproběhl správně zadaný trvalý příkaz nebo na účtu v tu chvíli nebyl dostatečný zůstatek.

Vymazání z registru trvá nějaký čas. Samotný záznam se archivuje minimálně čtyři roky. Máte-li záznam v době, kdy vám jde o schválení hypotéky, ocitáte se v nemilé situaci. Horší varianta je, že máte na svém vrubu dlouho nesplacené dluhy. Ty častokrát znamenají „stop“ pro získání standardních úvěrů s nízkým úrokem. Jediným řešením je požádat o úvěr právě tu banku, která vás zapsala do registru. Možná budete neúspěšní, ale možná za poněkud tvrdších podmínek vám banka znovu úvěr poskytne.

Ideální je žít pouze na „dobré dluhy“. K ním patří dluhy na bydlení, případně je ospravedlnitelný menší úvěr na automobil. U těchto úvěrů většinou máte dobře spočteno, zda je zvládnete. Je tak málo pravděpodobné, že se do registru dostanete.

A dobrá rada na závěr. Uvažujete-li o úvěru na bydlení, zajistěte si výpis z registrů BRKI a NRKI. Předejdete tak nepříjemnému překvapení, kdy vám banka po shromáždění všech podkladů oznámí, že úvěr nedostanete z důvodu negativního záznamu v registru. (více na www.bcas.cz)

Pořídili jsme si dům na hypotéku, kterou stále splácíme. Teď se rozvádíme a dům chceme prodat. Jak hypotéka ovlivní náš prodej, myslíte, že je náš dům prodejný?
Prodat dům zatížený hypotékou není problém. Nedá se říct, že budete mít prodej domu obtížnější, domy s hypotékou se prodávají běžně. Nevýhodou prodeje takového domu jsou sankce od banky za předčasné splacení úvěru nebo změny v hypoteční smlouvě. V zásadě máte při prodeji nemovitosti zatížené hypotékou tři možnosti - hypotéku jednorázově splatit, refinancovat, nebo převést stávající hypotéku na nového majitele. K tomu je potřeba řada právních kroků, se kterými vám pomůže realitní makléř.
Jak je to v ČR s poskytováním hypotéky, když pracuji v zahraničí? Co potřebuji předložit za dokumenty.
Banky jsou při posuzování příjmů ze zahraničí poměrně opatrné. Neberou v potaz 100 % příjmu žadatele, ale pouze určitou část - okolo 70 %. Banky se tak chrání před pohybem kurzu měn i možnému poklesu příjmů po návratu do České republiky.  Musíte bance dokázat dostatečnou bonitu. Potřebujete předložit pracovní kontrakt, výpisy z účtů, potvrzení o příjmech na formuláři konkrétní banky. Pokud pracujete na jiném základě, než je pracovní smlouva, musíte doložit příslušný dokument. Všechny dokumenty včetně výpisů z účtů musí být řádně přeloženy do českého jazyka. Jde při tom o překlady „s razítkem“, notářsky ověřené.
Manželka nechce hypotéku, může si zažádat jen jeden z manželů a za jakých podmínek?
Mají-li manželé zúžené společné jmění manželů či zrušené bezpodílové spoluvlastnictví manželů (tato skutečnost musí být doložena dohodou o zúžení společného jmění manželů nebo dohodou o zrušení bezpodílového spoluvlastnictví manželů), může žádat o hypoteční úvěr pouze jeden z manželů. Není-li společné jmění zúžené nebo zrušené bezpodílové spoluvlastnictví manželů, žádají o úvěr vždy oba manželé a ze společných prostředků hradí splátky hypotečního úvěru.
Pokud máte problém z oblasti bydlení, se kterým by vám mohla naše finanční expertka pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám