Hlavní obsah

Finanční poradna: Chcete nový byt? Financování plánujte pár měsíců předem

Před týdnem jsme v naší finanční poradně psali o tom, jak rychle je možné vyřídit hypotéku, když se rozhodnete koupit svou „nemovitost snů“. Většina lidí však pořízení nového bydlení promýšlí několik měsíců předem. V několikaměsíčním předstihu je možné naplánovat také mnoho věcí ohledně financování koupě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Kdy nastane ten správný čas poradit se s odborníky o financování bydlení? Ideálně už v momentě, kdy začnete koketovat s myšlenkou o stěhování. Konzultací s nezávislým hypotečním specialistou můžete nezávazně zjistit už v předstihu například to, na jak velký úvěr se svými příjmy dosáhnete. Takováto informace vám pomůže zorientovat se, v jakých cenových relacích můžete své příští bydlení hledat. Budete vědět, jaké mantinely si v nabídkách realitních kanceláří nastavit, a nebudete ztrácet čas prohlížením nemovitostí, které by pro vás byly finančně nedosažitelné.

Nezávislý poradce s vámi probere také již uzavřené smlouvy. Poradí vám, jaký bude pro vás v danou chvíli nejvýhodnější postup, například při nakládání se stávajícími smlouvami o stavebním spoření – zda může například vložení určité částky způsobit dřívější přidělení řádného úvěru, zda je vhodné změnit variantu spoření, abyste dosáhli výhodnějšího úvěru a podobně.

Cennou informací bude také prověření vašich záznamů v registru dlužníků. Výpis z registru si můžete vyřídit buď osobně na počkání, nebo vám bude zaslán poštou do jednoho týdne (více informací najdete na odkazech www.llcb.cz, www.cbcb.cz, nebo www.solus.cz). Cena za výpis doručený na dobírku se pohybuje kolem 150 Kč. Na základě výpisu pak váš poradce zhodnotí, jaká je reálnost poskytnutí úvěru či hypotéky a zda má ve vašem případě smysl podepisovat rezervační smlouvu na zvolenou nemovitost.

Až se na trhu objeví váš vysněný byt, budete po všech stránkách připraveni. Dobrým finančním plánováním ušetříte nejen peníze, ale i stres.

Na vaše dotazy odpovídá Petr Jaroš ze společnosti Broker Consulting.

Je mi 22 let a uvažuji o koupi nového bytu 3+1 kousek za Prahou na hypotéku v hodnotě kolem 2,5 mil. Jsem zaměstnaná necelý rok u velké bankovní společnosti, tudíž by mi při čerpání hypotéky u domovské banky plynuly určité výhody. Do skončení pracovní smlouvy mi zbývají tři měsíce, po kterých by mi měla být teoreticky smlouva prodloužena na dobu neurčitou. Na splácení hypotéky bychom byli dva, avšak hypotéku bych si brala sama na sebe. Má průměrná mzda je cca 16 tisíc. Žádné vlastní ušetřené peníze nemám, ale rodiče mi přislíbili příspěvek ve výši cca 300 tisíc. Mám hypotéku vzít teď nebo čekat, jestli se ceny nemovitostí popř. úroky budou snižovat? Je možné do hypotéky zainteresovat i rodiče?
Ceny nemovitostí se liší v závislosti na lokalitě, občanské vybavenosti, apod. Proto je velmi těžké říci, jak se cena konkrétního bytu bude vyvíjet. Co se týče výše úrokových sazeb, ty v současné době začínají spíše pomalu růst.
Je možné využít i služby, kdy si u banky sjednáte hypoteční úvěr nyní, za výhodnějších sazeb, a čerpat hypotéku budete až později. Toto odložené čerpání může být u některých bank až půl roku. Pokud budete o hypotéku v této výši žádat sama, pak na potřebnou částku úvěru příjmově nedosáhnete. Proto bych doporučil vzít si spolužadatele, kdy se budou zohledňovat i jeho příjmy. Rodiče samozřejmě můžete zainteresovat na žádosti také, popř. využít ručení jejich nemovitostí, pokud je v osobním vlastnictví.
Mám uzavřenu životní pojistku, kde mám pojištěno: smrt nebo dožití, plnou invaliditu následkem úrazu a vážnou chorobu. Dnes už je tato pojistka pro mě bezpředmětná, protože moje děti už jsou samostatné, já jsem rozvedená a žiji sama. Není nikdo, koho bych musela životní pojistkou zajišťovat. Jak mám postupovat? Nechci ji rušit, protože jsem si na ni uplatňovala daňové úlevy, ale nechci ji ani zbytečně platit až do roku 2027. Můžete mi poradit, prosím? Je mi jasné, že jsem sedla na lep pojišťovacímu agentovi a teď nevím, jak z toho ven.
Pokud je smlouva dobře nastavena, co se týče výše pojistných částek, tak si myslím, že jste na žádný lep nikomu nenaletěla. Naopak jste se chovala velmi zodpovědně vůči své rodině. Otázka je, kolik vám bude v roce 2027. Pokud je vaše situace taková, že děti jsou již dospělé a finančně samostatné, máte pravdu, že pojistku nebo některá její rizika nepotřebujete mít zajištěná. Doporučuji vaši smlouvu zkonzultovat v návaznosti na celou vaši finanční situaci.Pokud například splácíte nějaké závazky, pak je dobré mít tuto hodnotu zajištěnou. Možná se doberete k závěru, že smlouvu je nejlepší upravit, některá pojištění odebrat a platit méně než dnes. Pokud byste ale i tak chtěla smlouvu přestat platit, doporučuji zajít do pojišťovny a ze smlouvy vyjmout veškerá riziková pojištění, která půjdou. Tím smlouvu zlevníte a můžete ji nechat převést do „stavu bez placení“. Znamená to, že poplatky za vedení smlouvy a minimální rizika, která na smlouvě zůstat musí, se budou samostatně strhávat z kapitálové hodnoty, která je na smlouvě již naspořena. A nemusíte nic dodaňovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám