Hlavní obsah

Finanční poradna: Chcete hypotéku a pracujete v zahraničí? Čekejte komplikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zpřístupněním pracovních trhů západní Evropy se celá řada Čechů vydala směrem za lákavějšími výdělky, postupem času se ale někteří z nich chtějí vrátit do vlasti, ať třeba za účelem založení rodiny, nebo pro ně práce v zahraničí není kvůli posilující české koruně natolik zajímavá. Na co se připravit u žádosti o hypoteční úvěr?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nelekejte se toho, že by pro vás byly dveře bankovních institucí zavřeny, to určitě ne, bez komplikací to ale někde nepůjde. Tou první z nich může být zdroj příjmu. Tvrdě narazíte, pokud vám v zahraničí plyne příjem z podnikání, ten banky vidí opravdu nerady, a hypotéky se s ním nedočkáte. Banky si tímto způsobem ulevují od zbytečné administrativy, vždyť i dokládání příjmu z podnikání plynoucího v rámci České republiky je v porovnání s prokazováním příjmu ze závislé činnosti pro banky podstatně náročnější na zpracování.

A teď si představte, že by měli pracovníci v bance zpracovávat daňová přiznání z Velké Británie, Německa či Itálie. A dokud bude zájemců o úvěr s tímto druhem příjmu pořád jako šafránu, nebudou mít banky motivaci na svém postoji nic měnit.

Další překážkou v cestě se pak může stát země, ve které tento příjem pobíráte. Pracujete-li v rámci EU či v USA, jde všechno relativně hladce, pokud jste se však za výdělkem vydali do podstatně exotičtějších destinací, máte zaděláno na problém. Tyto země mají pro banky nečitelnou legislativu a navíc podstatně méně čitelný, resp. nestálý vývoj kurzu měny dané země vůči české koruně. V takovém případě je pro finanční instituci opět nejjednodušší a nejjistější vystavit žadateli o úvěr „stopku“.

Většina bank má pro Čechy pracující v zahraničí omezení

A pokud již tedy pracujete jako zaměstnanec v pro banku přijatelné části světa, existují tu v rámci jednotlivých bank omezení, jako například vyšší nároky na výši vlastních prostředků, omezení účelu či předmětu (typ nemovitosti) úvěru a také způsob určení výše příjmu v korunovém vyjádření. Pro ten se sice může stanovit kurz vyhlašovaný ČNB, banky však mohou tento již přepočtený příjem dále zkrátit, a to třeba i o 30 %.

Podle Petry Benešové ze společnosti Broker Consulting pracuje podstatná část takovýchto žadatelů o úvěr ve Velké Británii, a hypoteční úvěr vyřizují zpravidla ještě před svým návratem do České republiky. Výběr vhodného hypotečního úvěru takto na dálku je velmi obtížný. „Proto se tito lidé čím dál častěji obracejí na nezávislé hypoteční specialisty,“ doplňuje.

Finanční instituce tak činí ve snaze ochránit své zájmy, čímž je myšleno i snížení rizika nesplácení hypotečního úvěru. Jestli jsou tato opatření oprávněná? Zkuste se zeptat lidí, kteří žádali o úvěr před dvěma lety, kdy byl kurz britské libry cca 32 CZK/GBP nebo euro za cca 27 CZK/EUR. Posilující česká koruna těmto lidem docela výrazně snížila přepočtený příjem. Tito lidé tedy měli důvod k obavám, banky sice také, ale už podstatně menší, právě díky vyšším nárokům na příjem žadatele o úvěr.

Na vaše dotazy odpovídá Petr Rozkošný ze společnosti Broker Consulting.

Rádi bychom si s přítelem vzali hypoteční úvěr, přítel se v minulosti bohužel dostal do potíží kvůli nesplácení úvěru na kreditní kartě, a nám teď nikde hypotéku nechtějí dát. Existuje banka nebo jiný ústav, který by nám poskytl úvěr?
Záznam v bankovním registru může být skutečně u žádosti o hypoteční úvěr opravdu neřešitelný problém, bavíme-li se tedy o finančních institucích typu banka či stavební spořitelna. Záleží ovšem na závažnosti tohoto prohřešku, tzn., jak dlouho váš přítel nereagoval na výzvy banky či splátkové společnosti a dlužnou částku neuhradil, nebo či ji vůbec uhradil. Pokud se jedná o závažnější prohřešek, je řešením vedoucím k získání úvěru to, když budete o úvěr žádat vy sama, bez vašeho přítele, ovšem za překladu, že to dovolí vaše příjmy. Celou záležitost bych doporučoval konzultovat s nezávislým hypotečním specialistou, který vám bude schopen říct, nakolik závažný je prohřešek vašeho přítele, a zda-li jsou vaše příjmy dostačující pro získání hypotečního úvěru, případně vám navrhne jiné řešení.
Již před delší dobou jsem měl potíže s mobilním operátorem, kterému jsem včas neuhradil vyúčtování a teď mi kvůli tomu nechtějí dát v bance úvěr na rekonstrukci bytu, i to i přes to, že jsem tento dluh již uhradil. Na otázku, jak dlouho bude nutné čekat, než mi bude možné poskytnout úvěr, mi nikdo neodpověděl.
Odpovědi na to, po jak dlouhou dobu vám budou finanční instituce odmítat poskytnout úvěr se bohužel nedočkáte ani ode mne. Vše záleží na vývoji schvalovacích procesů bankovních institucí a na závažnosti daného prohřešku. Nezaplacením dlužné částky mobilnímu operátorovi vám může být učiněn záznam do registru SOLUS (www.solus.cz), do kterého většina bankovních institucí při posuzování míry rizikovosti úvěru nahlíží. Řešením je tedy čerpání úvěru u instituce, která do tohoto registru nenahlíží nebo třeba podání žádosti o úvěr jinou osobou (rodiče, přítelkyně, sourozenec apod.), ne však manželkou, protože spolu s ní se, pokud nemáte rozdělené společné jmění manželů, stáváte automaticky žadatelem o úvěr i vy, a naopak.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám