Hlavní obsah

Ekologům se nelíbí Čunkova novela stavebního zákona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda ve středu schválila novelu stavebního zákona. V souladu s ní si lidé budou moci postavit dům i v nezastavěné části obce, která nemá schválen územní plán. Novelu předložil ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, zástupci nevládních organizací ji ale kritizují.

Článek

Hlavní změnou ve stavebním zákoně jsou úpravy režimu územního plánování. Novela snižuje ochranu volné krajiny před novou výstavbou. "Jedním z mála přínosů nového stavebního zákona byl zákaz dalšího betonování krajiny," řekl Martin Skalský ze sdružení Arnika.

Podle Skalského je velkým problémem špatně koordinovaná výstavba, okolí měst hyzdí supermarkety, sklady i zóny podnikatelského baroka.

"Nový stavební zákon předpokládal v duchu světových trendů, že nové stavby se budou přednostně umisťovat do území tzv. brownfields, tedy do zastavěných území lidských sídel. Obce by nesměly nadále povolovat stavby ve volné krajině," vysvětlil.

Zvýhodnění obcí, ale jen některých

Podle návrhu ministerstva pro místní rozvoj, který ve středu schválila vláda,  mají obce, které přijaly svůj územní plán před rokem 2007 nebo nemají žádný, získat výjimku. To by je oproti ostatním zvýhodnilo.

"Největší prospěch by ale novela přinesla developerským společnostem, neboť výstavba na zelené louce vyjde v naší zemi levněji," okomentoval návrh Pavel Černohous z Ateliéru pro životní prostředí.

Návrh novely navíc předpokládá zrušení pětiletého období, během něhož měla města a obce aktualizovat své územní plány podle nových pravidel. Prakticky to znamená, že staré územní plány by mohly platit navždy, i když by třeba už vůbec neodpovídaly potřebám obyvatel dané lokality.

"Přitom, postup podle nově navrhovaného § 188a by umožňoval obcím zcela obcházet projednávání územních plánů a v něm zakotvené procesy vedoucí k ochraně veřejných i soukromých zájmů - návrh novely stavebního zákona tak zcela destruuje územní plánování, " dodal Černohous.

Právník sdružení Arnika Lukáš Matějka poukázal na fakt, že novela zákona předpokládá také omezení účasti veřejnosti v rozhodování o budoucí podobě sídel. Návrh změn podle něj ohrožuje také platné stavební uzávěry a chce zjednodušit povolování staveb oplocení, obojí by podle Matějky mohlo představovat další ohrožení české krajiny.

Stavební zákon - komplikace?

Nový stavební zákon platí v Česku teprve od ledna 2007, byl novelizován po čtyřiceti letech. Dosavadní praxe a zkušenosti však podle ministerstva pro místní rozvoj ukazovaly na řadu nedostatků. Administravy neubylo a situace některých stavebníků se místo ohlášených úlev spíše zkomplikovala.

MInisterským úředníkům se zdála dosavadní dikce zákona příliš tvrdá u obcí, které nemají schválenou územně plánovací dokumentaci. MInisterstvo se rozhodlo podmínku zrušit i proto, že by byla ohrožena výstavba některých projektů financovaných z EU tím, že by měly subjekty problém získat stavební povolení.

Projednání změn chce ministr navrhnout poslancům ve zkráceném řízení, v platnost by novela mohla vstoupit na konci tohoto roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Záhada stavebního inspektora

Stavební zákon platný od letošního ledna, sliboval stavebníkům mimo jiné i služby autorizovaných inspektorů. S nimi ale při stavebními řízení zatím počítat...

Stavba domu či plotu bude možná jednodušší

Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek předloží ve středu vládě novelu stavebního zákona. Podle ní by měla být možbá stavba rodinného domu i v části obce, která...

Výběr článků

Načítám