Hlavní obsah

Druhořadé nemovitosti ztrácí hodnotu, kvalitní bydlení si ceny udrží

Právo, KIL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český realitní trh prošel v roce 2008 významnými změnami, které se odrazily na hodnotě jak komerčních, tak rezidenčních nemovitostí.

Článek

Výsledky pravidelného prosincového přecenění nadnárodní poradenské společnosti King Sturge ukazují, že hodnota prvotřídních komerčních nemovitostí typu A meziročně klesla o 15–20 %, u druhořadých komerčních nemovitostí je pokles hodnoty výrazně vyšší. Proti tomu hodnota kvalitního bydlení zůstala na téže úrovni jako v prosinci roku 2007 nebo se mírně zvýšila.

Pokles o 10–15 % byl zaznamenán u méně atraktivních rezidenčních projektů v dopravně hůře dostupných lokalitách a u starší, zejména panelové zástavby. Do ocenění rezidenčních nemovitostí se v roce 2008 negativně promítly pokles prodejů rezidenčního bydlení, zdražení hypoték a nejistota potenciálních kupujících v souvislosti s dalším vývojem ekonomiky ČR.

Klesnou ceny méně kvalitních nemovitostí

Změna hodnoty rezidenčních nemovitostí bude mít podle King Sturge v roce 2009 za následek větší diferenciaci segmentů rezidenčního trhu dle lokalit a kvality provedení. Rezidenční trh se změní na trh kupujících, jejichž pozice proti minulým letům posílí.

Cenový pokles lze očekávat u méně kvalitních nemovitostí v horších lokalitách; ceny kvalitních nemovitostí se proti minulým letům nezmění, nebo porostou v závislosti na míře inflace. 

I nadále budeme svědky slev (kuchyně či parkovací stání „zdarma“), které se objeví zejména v začátku nebo naopak v závěru prodeje bytových jednotek v nových rezidenčních projektech. Tyto slevy a další marketingové podpory prodeje však nelze zaměňovat s plošným poklesem cen bydlení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám