Hlavní obsah

Domy porostlé tisícovkami rostlin připomínají botanickou zahradu

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zelených ploch ve městě si ceníme tím víc, čím rychleji se z center vytrácejí. Nedostatek prostoru pro park řeší vertikální zahrady Patricka Blanca. Na hliníkových konstrukcích potažených plastem vytvářejí zelené koberce o obrovských plochách.

Článek

Patrně nejvyšší budova, kterou Blanc potáhl zelení, je hotel Athenaeum v Londýně. Stavba, po níž se plazí celkem 12 000 rostlin, se tyčí nad Green Parkem. Průčelí pětihvězdičkového hotelu zdobí největší světová sbírka kopřiv. Další rostliny pocházejí ze všech koutů světa, najdete mezi nimi čínské begónie, japonské irisy nebo netýkavky (imaptiens) z východní Afriky.

Umístění musí být vybíráno s nejvyšší pečlivostí, jelikož každá rostlina potřebuje odlišné podmínky. Patrick Bloc tedy musí dokonale znát potřeby jednotlivých druhů. Ve stínu na úrovni terénu  se nejlépe daří vzácným asijským kopřivám, v jasnějších horních polohách zase dobře rostou ty druhy, které se ve volné přírodě obvykle zachytí v horších skalnatých podmínkách.

Sám autor o sobě říká, že při tvorbě zahrad už myslí jen ve svislém směru a horizontální prostor nechává svým kolegům. Věnuje se nejenom plášťům budov, jeho koberce zdobí i vnitřní prostory v nákupních centrech nebo restauracích. Uvnitř portugalského obchodního centra vytvořil zahradní architekt stěnu velkou jako čtyři tenisové kurty.

Technicky je systém vyřešen poměrně jednoduše. Základní konstrukci tvoří hliníkový rám potažený plastem, ten je připevněn ke zdi a naplněn substrátem, do něhož se rostliny zahrabávají. Vlastní zavlažovací systém udržuje rostliny neustále ve vlhku a je napájen především dešťovou vodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám