Hlavní obsah

Domu v centru Prahy hrozí demolice

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rohovému domu čp. 1601 na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice hrozí, že zmizí. Jeho majitel, společnost Realty IV, jej chce zbořit a na jeho místě postavit novou multifunkční budovu. Proti tomu ostře protestuje Klub za starou Prahu.

Foto: Hynek Paštěka, Právo

Dům čp. 1601-II má ustoupit výstavbě nové multifunkční budovy.

Článek

Dům z roku 1880 byl v roce 1920 přestavěn do dnešní podoby. „Má nezpochybnitelné architektonické kvality, je v dobrém stavu a nic nebrání jeho užívání,“ řekl k tomu jednatel Klubu Za starou Prahu Richard Biegel.

Poukázal přitom na to, že Národní památkový ústav ve svém stanovisku demolici domu vyloučil. Magistrátní odbor památkové péče však s demolicí přesto souhlasil, takže investor nyní může požádat stavební úřad pro Prahu 1 o rozhodnutí o odstranění stavby.

„Souhlas s demolicí jsme dali po dvou až tříletém jednání s architekty a urbanisty. Klub Za starou Prahu si myslí, že jde o historicky cenný dům, ale mnozí jiní odborníci si myslí, že zase tak cenný není,“ řekl Právu ředitel odboru památkové péče pražského magistrátu Jan Kněžínek.

Popřel, že by na parcele měla být postavena devítipatrová budova, která by narušila výškovou linii sousedních domů. „To byl jeden z prvních návrhů, ten jsme ovšem zamítli,“ dodal Kněžínek.

Klub Za starou Prahu žádá, aby magistrát revokoval souhlas se zbouráním a vytvořil průhledná pravidla ochrany památek.

Reklama

Související články

Budova Koospolu v Praze dostane novou tvář

Budova bývalého Koospolu v Praze 6 ve Veleslavíně získá novou tvář. Společnost Pramerica, realitní pobočka americké finanční a pojišťovací společnosti...

Na Masarykově nádraží začne oprava dvorany

Zchátralé Masarykovo nádraží v Praze se po dlouhém čekání dočká stavebních dělníků. Společnost Masaryk Station Development (MSD), která má rozvoj nádražního...

Výběr článků

Načítám