Hlavní obsah

Dobrá nechce ubytovny pro Hyundai

Lidé v Dobré na Frýdecko-Místecku nechtějí, aby se tu stavěly ubytovny pro dělníky automobilky Hyundai. Protest občanů zastupitelé vyslyšeli a připravované stavbě ubytoven se pokusí zabránit změnou územního plánu. Dvě třípatrové ubytovny kontejnerového typu plánuje v Dobré postavit firma Bydlení a pohoda. Její majitel Tomáš Martinák se k vzniklé situaci zatím nebude vyjadřovat.

Článek

Obyvatelé Dobré nechtějí, aby se do obce nastěhovalo 360 lidí. Mají z toho obavy, nelíbí se jim ani to, že ubytovny mají být kontejnerového typu. Sepsali proto petici, kterou podepsalo 430 lidí, tedy téměř čtvrtina voličů.

"Je to výsměch občanům, když někdo chce v předhůří Beskyd postavit kontejnery. Ta plocha by měla sloužit občanům Dobré a ne několika jedincům, kteří tam chtějí postavit plechová monstra," prohlásil na čtvrtečním mimořádném zasedání zastupitelstva předseda petičního výboru Bohumír Zachník.

 "Panuje reálná obava, že vzroste kriminalita, zvýší se hlučnost v nočních hodinách, znehodnotí se nemovitosti v okolí ubytoven," citovala z petice členka petičního výboru Vlasta Moskvová. Nesouhlas s výstavbou ubytoven na zastupitelstvu dali najevo desítky místních obyvatel.

Změna územního plánu trvá rok "Plechové kontejnery do třetího tisíciletí nepatří. A kumulace 360 lidí je strašně moc," souhlasil s odpůrci záměru místostarosta Ladislav Žurek (KSČM), který kvůli nepřítomnosti starostky Alice Tancerové (KDU-ČSL), která byla na dovolené, zasedání zastupitelstva řídil.

Zastupitelé se pokusí stavbě zabránit

Vedoucí stavebního úřadu Václav Kocich řekl, že výstavba ubytoven je v souladu s územním plánem obce. Pozemky, na nichž mají ubytovny vyrůst, patří do smíšené zóny občanského vybavení a výroby.

Právník obce Pavel Szkandera doplnil, že se jedná o stavbu na soukromém pozemku. "Jediné, co zastupitelstvo může pro občany udělat, je to, že ve všech řízeních - územním, stavebním, EIA - bude činit návrhy, podněty a námitky v souladu s názorem občanů. To je ale vše," řekl.

"Musíme si uvědomit, že investor splnil všechny náležitosti, aby stavbu mohl zahájit," uvedl Jiří Hofman (ČSSD). "My můžeme podávat odvolání, ale přesto se může stát, že ty třípatrové železné baráky budou postaveny. Účinná by byla změna územního plánu," navrhl Vítězslav Pantlík (nestr. za KSČM).

Kocich ale řekl, že změna územního plánu, než projde všemi procedurami, může trvat i rok. Na to jeden z občanů, Vladimír Novák, reagoval, že zastupitelstvo by mělo odvoláními a jinými opravnými prostředky přípravu stavby zdržovat do doby, než bude schválena změna územního plánu.

Zastupitelé nakonec v usnesení vyjádřili nesouhlas se stavbou ubytoven a schválili záměr změny územního plánu obce tak, aby se současná smíšená zóna občanské vybavenosti změnila v zónu individuálního bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám