Hlavní obsah

Do Gröbovky poputují miliónové investice

Právo, Jana Hanušková

První rekonstrukce zcela zničeného objektu přišla na dvacet miliónů korun, dnes se tady kromě svateb pořádají třeba i kurzy argentinského tance nebo ochutnávka vín. Viniční altán v Havlíčkových sadech v druhé městské části slouží Pražanům už čtyři roky. Teď se prostory kolem altánu dál rekonstruují.

Foto: Roman Mašín, Právo

Po čtyřech letech od rekonstrukce se dřevěné prvky altánu dočkají nového nátěru.

Článek

Vinnou révu prý dal na svahy parku zvaného Gröbovka vysadit už Karel IV., a tak je logické, že i samotný altán slouží především jako vinný šenk. Přilehlé vinice slibují i letos hojnou úrodu díky kvalitně odvedené práci místního vinohradníka pana Turečka.

„Hrozny ale musíme odvážet ke zpracování jinam, protože se nedochovaly sklepy. Proto se těším, že v severovýchodní části vinice konečně začne výstavba tolik potřebného vinného sklípku,“ říká Jiří Paluska, zástupce starosty Prahy 2.

Rekonstrukce se dočkají i opěrné zídky, vznikne nová příjezdová cesta pro lepší zásobování restaurantu. „Rozšířili jsme vinici i nad budovu altánu. Další část rekonstrukce přijde na více než 49 miliónů korun,“ dodává Paluska s tím, že teď se bude znovu napouštět dřevo, ze kterého je altán postaven. To budou další výdaje, nejméně několik set korun.

Oblíbené místo pro svatby i milovníky vína

Altán s vyřezávanými konstrukčními prvky, který nechal v jižní části areálu postavit v letech 1871–1887 průmyslník Gröbe, je i oblíbeným svatebním místem. Obřady se konají na horní terase objektu zakomponovaného do svahu v několika úrovních, hostiny zase v klimatizovaném proskleném sálu téměř v podzemí. Beznadějně obsazeno je 8. 8. 2008. Zatímco v jiné dny jsou ještě volné termíny, v pátek osmého srpna se oddává od devíti do 18 hodin.

.: Vinice Gröbovkafoto: Právo/Lukáš Táborský

„Pořád se tu něco děje. Já tak musím plánovat ochutnávky s velkým předstihem až do konce roku,“ říká Libor Chlupatý, muž, který pravidelně pořádá na Gröbovce ochutnávky vína. „Jsou určeny nejširší veřejnosti, může sem přijít každý, jedinou podmínkou je, aby se předem objednal,“ tvrdí muž, pro kterého je prý nejdůležitějším kritériem při výběru toho, co se bude nalévat, poměr kvality a ceny.

Za 150 korun tak mohou zájemci po celý rok – pouze v létě je čtrnáctidenní přestávka – ochutnávat především moravská vína. Nechybějí ale ani ta česká a produkce ze zahraničí. „Jsou to vína, která se samozřejmě běžně nevyskytují v supermarketech. Na ochutnávkách by se měli lidé naučit nejen to, jak poznat kvalitní víno, ale jak třeba taková akce vůbec probíhá. Společensky je naprosto neúnosné, aby se třeba při výkladu vinaře návštěvníci mezi sebou nahlas bavili. To mnoho z nich ani neví,“ stýská si Chlupatý.

Podle něj se za ty čtyři roky, co se víno na Gröbovce koštuje, vytvořila skupina lidí, která chodí pravidelně, nechybějí ani cizinci a žen je prý vždy nejméně polovina na každé ochutnávce. Ty většinou dávají přednost sladším vínům. A na jaké moky se mohou návštěvníci Viničního altánu ještě v tomto roce těšit? „Na víno z Provence, produkci Znovínu, ale třeba i školního statku z Valtic,“ říká Libor Chlupatý. Pokud vinař např. z jižní Itálie vyrábí i olivový olej, ochutnají ho i v Havlíčkových sadech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám