Hlavní obsah

Do centra Brna ulehne housenka

Právo, Jan Trojan

Poklidnou hladinu veřejného mínění v Brně určitě rozvlní návrh nového objektu Edison centra, které má vyrůst na rohu ulic Koliště a Cejl. Stavba nezvyklého tvaru připomíná velkou housenku, která si „lehne“ do původní, a řekněme rovnou nevzhledné zástavby.

Článek

„Dění kolem celé parcely má složitou historii. Po letech se podařilo spojit menší pozemky v ucelenou velkou parcelu, máme nového investora, nizozemskou firmu Cere Invest. Nyní už probíhá územní řízení, letos bychom rádi získali všechna potřebná povolení a příští rok začali stavět,“ řekl Právu architekt David Titz z brněnského ateliéru ARCHicon, s. r. o. Na projektu pracoval s kolegou Martinem Králem.

Obchody, kanceláře, parkoviště

Osmi- až devítipodlažní objekt zhruba za jednu miliardu korun bude mít obchodní pasáže, administrativní plochy, byty a podzemní parkování pro 400 aut. Nejdelší část housenky zaplní Koliště od Cejlu směrem k hlavnímu nádraží, zadní část bude stočena až k Vlhké ulici, v jejíž proluce zakryje plánovaný menší dům. Přes Koliště povede od centra lávka pro pěší až na úroveň Benešovy ulice. Prosklený dvouplášť bude vytvářet noční světelné efekty.

Při pohledu od Domu umění, který leží úhlopříčkou přes křižovatku zmíněných ulic, bude Edison centrum připomínat svým tvarem žárovku. Jen pár desítek metrů vedle stojí Mahenovo divadlo, které při otevření v roce 1882 bylo – jako první v Evropě – osazeno Edisonovými žárovkami. Loni v září byla na protilehlé straně divadla odhalena plastika čtyř žárovek od T. Medka. S Edison centrem by konvenovala.

Mezi architekty již zazněly i kritické hlasy, například že umístění nové stavby je rozporuplné. „Jakákoli architektura vyvolává reakce. Když se zeptáte lidí na vilu Tugendhat, uslyšíte od třiceti procent nadšení, stejné množství jich bude vlažných a zhruba stejně tolik stavbu odsoudí,“ říká architekt Titz. On sám vidí Edison centrum jako velmi dobře položené, na hranici mezi historickým centrem a industriální částí Brna.

Podoba žárovky nebyla podle něj prvotním cílem, ale dobře zapadá do kompozice. Ostatně hned vedle budoucí housenky stávala kdysi elektrárna, odkud bylo divadlo napájeno. Památkáři vyjádřili se stavbou souhlas.

Reklama

Související témata:

Související články

Lázně Klimkovice mění tvář

První část modernizace, která spočívá v rekonstrukci jednolůžkových pokojů, dokončují Sanatoria Klimkovice. Současná investice představuje necelé tři milióny...

Výběr článků

Načítám