Hlavní obsah

Divadlo Na Fidlovačce si objednalo sprejery

Právo, zm, če

Sprejeři se vrhnou na Divadlo Na Fidlovačce. Praha 4 požádala umělce, kteří tvoří graffiti, aby celou budovu pomalovali. Chce tak zamezit nelegálnímu malování na budovu divadla a dát mu originální vzhled.

Foto: Zuzana Musálková , Právo

Už dnes je fasáda divadla pomalována nelegálními graffiti.

Článek

„Každé ráno když přijdu do divadla, tak vidím nový teg, sprejerský podpis. Nejdřív jsme se pokoušeli budovu nějak omývat, ale šedá fasáda sprejery zřejmě láká,“ říká ředitel Divadla Na Fidlovačce a senátor Tomáš Töpfer. „Doufáme, že pomalovanou budovu nechají sprejeři na pokoji,“ dodává. „Nová graffiti na Fidlovačce budou mít divadelní motivy,“ vysvětluje mluvčí Prahy 4 Žaneta Pilařová.

Ustoupení sprejerům

Sprejeři jsou i levnější varianta rekonstrukce poničené fasády. „Odstranění nelegálních malůvek a následná oprava by stály přes půl miliónu korun. Nová graffiti budou stát asi polovinu,“ dodává Pilařová.

Pokud ale ředitel Töpfer skutečně nechá posprejovat budovu divadla, se zlou se nejspíš potáže u památkářů. „Něco budeme muset dělat, i kdyby objekt pomaloval sám Andy Warhol. Nic jsme nepovolili, protože nám ani nikdo nic neoznámil. Jestli se skutečně na Fidlovačce objeví graffiti, budu muset zahájit správní řízení,“ řekl Právu ředitel odboru kultury a památkové péče Jan Kněžínek.

A není vyloučeno, že by se tato výzdoba mohla pořádně prodražit pokutou. Na barák se podle Kněžínka nic stříkat nemůže.

„To jsem také řekl Tomáši Töpferovi, když mi svůj plán ve čtvrtek oznámil. Ať si tam natáhnou nějakou plachtu a graffiti mohou mít na ní. Nemám nic proti umění, ale máme na to zákon,“ míní Kněžínek. Jediné graffiti, které magistrát povolil, je na boční stěně domu v proluce na Národní třídě. Ale jen proto, že budovu čeká rekonstrukce a navíc má proluku vyplnit hotel a obchodní centrum.

Reklama

Výběr článků

Načítám