Hlavní obsah

Deregulace nájemného trhem s byty příliš nezamávala

Dosavadní deregulace nájemného zatím tuzemský trh s byty příliš nerozhýbala. Množství bytů, jež uvolňování nájemného vrhlo na trh, je zatím zanedbatelné. Lidé se dosud i přes zvyšování nájmů ze současných bytů do levnějších lokalit příliš nestěhují. Regulované nájemné se v celé republice vztahuje na více než 700 000 bytů, což je téměř pětina bytového fondu.

Článek

V některých městech sice podle ředitele odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Pavla Rakouše postupně přibývá případů, kdy nájemník městu byt vrátí, protože je pro něj nájemné již příliš vysoké nebo se mu ho nedaří dále "načerno" pronajímat. "Počty takových případů nemáme k dispozici, podle našich zkušeností však nejsou nijak velké," podotkl Rakouš.

Prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný odhaduje, že počet obyvatel s regulovaným nájemným, kteří zvolili přestěhování do jiných bytů, zatím nepřekročil deset procent. "Bude rozhodující, zda všichni vlastníci domů využijí maximálních hranic pro zvýšení nájemného. Pokud by to nastalo plošně v plném rozsahu, tak tento trend nepochybně zesílí," řekl šéf asociace.

Neprobíhá ani stěhování do levnějších lokalit

Výraznější trend stěhování do levnějších lokalit nepotvrdili ani představitelé nájemníků. "Jednak nabídka volných levných bytů je velmi omezená, jednak vytěsňování lidí z míst, ke kterým mají vztah, kde mají přátele a zázemí, způsobuje značné sociální a často i zdravotní problémy," poznamenal místopředseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba.

Majitelé domů se domnívají, že pokud lidé s regulovaným nájemným svůj byt nepotřebují, nebo ho již nemohou zaplatit, tak se ho nezbaví, ale snaží se byt "nelegálně zpeněžit". V praxi jde například o "černé" pronajímání nebo neoprávněné výměny, řekl ČTK místopředseda Občanského sdružení majitelů domů a bytů Libor Dellin.

V Praze od ledna nájemné dražší téměř o 50 procent

Výraznějším růstem cen nemovitostí v posledních letech ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v červenci odůvodnilo vyšší růst regulovaných nájmů, v Praze a některých dalších městech pro příští rok v průměru až o 46 procent.

Podle původních předpokladů se roční nárůsty uvolněných nájmů měly pohybovat jen kolem 20 procent. Případný pád cen nemovitostí v důsledku finanční krize by však podle již dřívějšího prohlášení ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka mohl tempo dalšího zvyšování regulovaného nájemného zpomalit.

Po ukončení deregulace má ve většině případů roční nájemné dosáhnout pěti procent z tržní ceny nemovitosti.

Reklama

Související články

Nájemníci přijdou o některá občanská práva

Novela Občanského zákoníku, již připravuje ministerstvo pro místní rozvoj, chystá občanům další okleštění osobních práv. Nájemník má například právo přijmout...

Výběr článků

Načítám