Hlavní obsah

CTP postaví v Polsku technologický park za 1,2 miliardy Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Developerská společnost CTP Invest postaví v Polsku technologický park. Do svého prvního projektu v zemi investuje 50 miliónů eur, tedy přibližně 1,2 miliardy korun. Park vznikne u města Jaworzno nedaleko Katovic. Areál by měl být hotový za čtyři roky, první budovy budou k dispozici k pronájmu již od začátku příštího roku.

Článek

V areálu vznikne 62 000 čtverečních metrů pronajímatelné plochy, práci by v něm mělo najít až 1000 lidí. Pro podnikání v polském Slezsku se developer rozhodl především kvůli rozvinuté dopravní infrastruktuře v regionu, která ho spojuje s okolními zeměmi, dostupné a kvalifikované pracovní síle nebo kvůli propracovanému vzdělávacímu systému.

Investora přitahuje také blízkost automobilek. V regionu kolem Katovic se nachází výroba značek General Motors, Fiat, Opel nebo Isuzu.

Financování přes úvěr od Evropské investiční banky

CTP získala v polovině prosince úvěr od od Evropské investiční banky ve výši 462 milionů eur (asi 11,6 miliardy korun). Podle již dřívějšího sdělení generálního ředitele firmy Remona L. Vose jsou peníze z této půjčky určené jen na developerské aktivity společnosti v Česku.

Nizozemská společnost CTP působí v Česku od roku 1998. V současnosti je největším hráčem na tuzemském trhu průmyslových ploch, loni na něm držela asi 47procentní podíl.

Ve střední a východní Evropě provozuje síť 36 technologických parků. Její celkové portfolio činí více než 200 nemovitostí s celkovou pronajímatelnou plochou přesahující 1,4 milionu čtverečních metrů.

CTP Invest má příjmy především z pronájmů

Dalších 6,5 miliónu čtverečních metrů má CTP k dispozici pro nadcházející projekty. Roční příjem z pronájmů za letošní rok odhaduje firma na 80 miliónů eur, tedy zhruba na dvě miliardy korun.

Celkové investice developera v České republice již přesáhly jednu miliardu eur (kolem 25 miliard korun). Mezi jeho hlavní projekty v České republice patří Central Trade Park v Modřicích a Humpolci nebo administrativní komplexy Axis Office Park v Brně, Plzni a Praze.

Hodnota dokončených nemovitostí CTP Invest dosahuje přibližně 34 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám