Hlavní obsah

Císařské lázně v Karlových Varech se zřejmě dočkají opravy

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Císařským lázním, jejichž podobu jim v centru Karlových Varů vtiskl ateliér slavných vídeňských architektů Fellner a Helmer již v roce 1895, se zřejmě blýská na lepší časy. Po téměř dvaceti letech, kdy objekt stojící naproti Grandhotelu Pupp je veřejnosti uzavřen a chátrá, se jeho novému majiteli, tedy Karlovarskému kraji, pravděpodobně podařilo najít cestu, jak na záchranu Císařských lázní získat peníze.

Foto: Rudolf Voleman , Právo

Karlovarský kraj má konečně plán, jak sehnat peníze na záchranu Císařských lázní v centru Karlových Varů.

Článek

„Kraj chce na záchranu Císařských lázní požádat o dotaci zhruba půl miliardy korun z integrovaného operačního programu Ministerstva kultury (MK). Ze stejných zdrojů začala před nedávnem například rozsáhlá rekonstrukce kláštera Teplá,“ uvedla karlovarská krajská radní pro kulturu Eva Valjentová (KSČM).

O dalších 200 až 250 miliónů korun chce kraj usilovat z Regionálního operačního programu. Zbytek nákladů, které se zřejmě vyšplhají přes miliardu korun, by měly podle Valjentové doplatit ze svých zdrojů kraj a město Karlovy Vary.

„Příprava žádosti a její podání na MK bude trvat nejméně jeden rok,“ zhodnotil karlovarský primátor Werner Hauptmann (ODS), podle kterého proto obnova Císařských lázní nezačne určitě dříve než v roce 2011.

Krajské muzeum s lázeňskou expozicí

„Důležité je, aby se rekonstrukce rozjela,“ dodal s tím, že MK chce financovat ze zdrojů svého programu, kam plynou peníze z Evropské unie, pouze tu část rekonstrukce, jež se týká budování nového krajského muzea. Podle Valjentové původní představy o využití Císařských lázní stále platí. Dominovat má krajské muzeum s lázeňskou a filmovou expozicí.

„Vznikne tam ale také infocentrum, balneoknihovna nebo víceúčelový sál,“ poznamenala. V objektu má sídlit i Karlovarský symfonický orchestr (KSO).

„Stále platí, že KSO v Císařských lázních sídlit bude,“ odmítl ale změnu Hauptmann. Podle něj je zatím předčasné, jak vysoký bude podíl města na rekonstrukci. „Určitě to nebudou stovky miliónů korun,“ uvedl.

„Záleží na tom, kolik se nám podaří získat z dotačních titulů. Zbytek bude třeba doplatit z vlastních zdrojů,“ uvedla Valjentová. Na zajištění finančních zdrojů záleží i termín dokončení plánované rekonstrukce, kterou navíc zatížila havárie hydrantu na konci loňského roku. Poškodila v pravém traktu budovy zhruba patnáct historicky vzácných obrazů, původní tapety a dřevěné obložení. Vodní živel přitom nevynechal ani Zanderův sál a Císařskou koupelnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám