Hlavní obsah

Chytré bydlení šetří čas i energie

Novinky, Eva Rajlichová
PRAHA

Moderní, technologicky vyspělý dům či byt, který přináší uživateli komfort a je připraven neustále reagovat na technologický vývoj. Světla, která můžete ovládat jedním vypínačem, okna, která sama poznají, kdy se mají otevřít. Místo těžkého svazku klíčů, čtečka otisků - dnes to už není výmysl z pera hollywoodského scénáristy, ale realita.

Článek

"Systém je velmi variabilní a v podstatě funguje jako stavebnice. Každý klient se svým projektantem hledá a volí funkce, které pro něho a jeho rodinu mají smysl. Zároveň je program otevřen dalšímu rozvoji, počítá se změnou nároků a potřeb rodiny a podle nich se mění i on sám, " říká David Mencl ze společnosti Ekonomické stavby.

Zájem je především o funkci "Domácí zábava". V tomto modulu se televize, video, hudba, digitální fotografie a internet soustřeďují na na jeden centrální počítač. Z něj se pak signál bezdrátově převání po celém domě do samostatných jednotek. "Z každé z nich pak mohu poslouchat jakékoli CD, sledovat domácí videa, TV pořady či prohlížet rodinné album," dodává Mencl.

Úspora energií

Oblíbený je i modul "Správa energií", ten funguje vlastně jako velmi chytrý termostat. Nastavit lze přesné programování zdroje tepla (plynový kotel, teplené čerpadlo) a detailní nastavení doby vytápění domu s dobou užívání. Užitečnou funkcí tohoto modulu je možnost dálkového zapínání a vypínání zdroje tepla.

Patří sem i možnost řízeného otevírání oken, několik oken v domě je vybaveno možností automatického otevření do ventilační polohy. Součástí tohoto modulu může ale být také automatické zastínění. Kdy v případě intenzivního slunečního záření a případné hrozby přehřívání vnitřního prostoru, umí modul zatáhnout závěsy či stáhnout venkovní rolety.

Možnosti chytrého bydlení budou moci využít například budoucí obyvatelé komplexu Central Park v Praze, za patřičný příplatek ovšem. Foto AV media

Bezpečnost

Další často využívanou funkcí je "Bezpečnostní modul". V tomto případě jde o dálkovou správu elektronické ostrahy domu. Pomocí internetu či mobilního telefonu je tak možné sledovat bezpečnostní režim domu na dálku.

"Novinkou je napojení vnitřních kamer a možnost vizuálního sledování prostoru," říká David Mencl. Malé kamery snímají prostor a přenášejí obraz na zabezpečenou internetovou stránku, původně plánované využití bylo pro kontrolu rekreačních objektů v nepřítomnosti majitele.  

To se v současnosti rozšiřuje o možnost sledování a komunikace s dětmi. "Rodič bude moci ve své nepřítomnosti sledovat, co v domě děti dělají a případně s nimi komunikovat prostřednictvím ICQ," dodává David Mencl.

Systém funguje i v bytě

Tento systém se dá také použít pro byt, funkce a využití jsou podobné jako u výše popsaného modelu rodinného domku. V Praze se například rozvody pro tento systém chystají pro komplex Central Park, který se staví na rozhraní Žižkova a Vinohrad.

"Podle dosavadních zkušeností mohu říci, že o tuto službu je velký zájem," říká vedoucí prodeje Central Park Klára Pojerová. A to i přesto, že za instalaci si zákazník musí připlatit.

Systém by se teoreticky dal instalovat i do starších domů (bytů), ale mnohem vhodnější je realizovat kabeláže ještě před nastěhováním, tak se vyhnete nepříjemnému stavebnímu zásahu do zařízených a užívaných místností a prostor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám