Hlavní obsah

Cheb obnoví kartuše a niky na historických domech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

I v budoucnu hodlá chebská radnice podporovat projekt na obnovování nik a kartuší v historickém centru města. Novou výzdobu dostaly už čtyři domy, vytipováno je jich celkem dvacet.

Článek

Niky jsou polokruhové výklenky ve zdech, které obvykle v minulosti zdobily malé sochy. Kartuše jsou dekorativně orámovaná oválná či jinak tvarovaná pole, která obvykle nesla znak majitele domu. Mnoho z nich ale na chebských domech zaniklo.

Podle Hany Olišarové z chebské Galerie mají čtyři nyní šanci dostat novou, originální podobu. V roce 2004 autoři projektu vybrali více než 20 míst a oslovili významné tvůrce z České republiky.

Deset výtvarníků se pak zúčastnilo v roce 2005 semináře, na kterém poznávali historii města, jednotlivých domů a ulic. Výtvarníci pak zaslali své návrhy, které se konzultovali s památkáři a majiteli domů.

Zatím se realizovalo pět návrhů. Své představy vtělil do soch a kartuší například jeden z nejvýznamnějších současných sochařů Jaroslav Róna, dále Vladimír Kafka, Miloš Svoboda, Zdena Svobodová a Jindra Viková.

Radnice hodlá tento projekt podporovat. Od originálních výtvarných děl na chebských domech si slibuje mimo jejich estetického a kulturního zhodnocení také to, že by mohla být základem turistické sochařské stezky.

Reklama

Související témata:

Související články

Cheb zřejmě pokutě neunikne

Až sto tisíc korun bude muset zaplatit město Cheb. Tato částka je kompenzací za účetní pochybení při vyučtování dotace. Tu město dostalo na stavu bytového domu...

Průmyslový park v Chebu se rozrůstá

Chebský průmyslový park roste. V současné době je už 97% pozemků určených pro průmyslovou výrobu, služby i logistiku prodáno. Zájem firem je nadále tak velký,...

Výběr článků

Načítám