Hlavní obsah

Čeští zahrádkáři na svém koníčku nešetří

Do péče o své zahrádky investují Češi ročně řádově miliardy. Zahrádkářství je v České republice stále populární a z toho těží trh specializovaný na zahrádkářské náčiní a rostliny.

Článek

"Celkové tržby z prodeje zahradnického sortimentu, substráty a rostlinami počínaje a pomůckami a speciálním vybavením konče, lze odhadovat řádově kolem pěti miliard korun ročně," řekl předseda Sdružení zahradnických center Jiří Chládek. 

Přibývá i prodejních míst.  Zahradnické zboží lze koupit v hobby marketech typu Hornbach, OBI či Bauhaus, zahradnických centrech, u drobných prodejců a zahradnictví, na tržnicích, ale i v běžných supermarketech.

Okrasné zahrady přibývají

Ředitelka Svazu zakládání a údržby zeleně Jana Šimečková soudí, že Češi mají o zahrady velký zájem. To souvisí i s tím, že přibylo majitelů domků se zahrádkami. Přibývají hlavně okrasné zahrady, ty plní především obytnou a estetickou funkci.

 "Lidé si stále více uvědomují, že zahrada je vlastně rozšířeným obydlím. Zahrady navazují přímo na dům, uplatňuje se možnost propojit obytný prostor přímo se zahradou," uvedla Šimečková.

Češi se podle Šimečkové postupně učí využívat i služeb zahradních architektů. Každoročně přibývá také těch, kdo si nechají udělat zahradu na klíč. Cena za tuto službu se může pohybovat od desítek tisíc až po miliony korun, záleží na velikosti zahrady a požadavcích klienta. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám