Hlavní obsah

Češi se učí odevzdávat použité spotřebiče i baterie

Novinky, Eva Rajlichová
PRAHA

Každý občan České republiky odevzdá ročně necelý kilogram elektrozařízení k recyklaci. Zájem o zpětný odběr je stále vyšší, nicméně lidé v Rakousku, Německu nebo Belgii ročně odevzdávají kolem 6 až 7 kilogramů tohoto odpadu. V úterý to řekl na tiskové konferenci Filip Geerts z belgické asociace WEEE Forum, které sdružuje evropské kolektivní systémy zpětného odběru elektrozařízení.

Článek

Česká republika má podle Geertse velký potenciál i proto, že se systémem zpětného elektrozařízení se tady začalo poměrně nedávno. Jan Vrba ze společnosti ASEKOL vidí jako reálné, že v roce 2008 by každý občan ČR mohl ročně odevzdávat kolem 4 kilogramů takového odpadu.

V zemích evropské unie odevzdávají lidé přitom průměrně kolem 9,6 kg elektrozařízení, tradičně nejlépe jsou na tom jsou skandinávské země. Například ve Švédsku toto číslo činí téměř 15 kilogramů. K vyšším číslům ovšem přispívá i to, že Češi mají pro starší elektrospotřebiče další využití, nezřídka jim pak slouží ještě například na chatách a chalupách. Západoevropané je rovnou odkládají do specializovaných sběren.

Velké rezervy mají zatím Češi i v třídění baterií. "Hodně spotřebitelů stále hází baterie raději do směsného odpadu, i proto, že jsou malé a v popelnici či koši nepřekáží," vysvětlil Petr Kratochvíl z Ecobat, kolektivního systému pro sběr baterií. Loni odevzdal každý Čech v průměru 1 tužkovou baterii, což zatím na kvóty Evropské unie nestačí. Recyklace baterií je přitom finančně náročná, zejména u běžného typu baterií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám