Hlavní obsah

Ceny bytu za metr čtvereční mohou klamat

Právo, Karel Kvapil

Průzkum provedený analytickým oddělením společnosti Trigema ukázal, že v praxi se používá nejméně pět různých metod výpočtu průměrné ceny za čtvereční metr bytu. Každá z metod pochopitelně vede k jinému výsledku. Výpočty provedené různými metodami u téhož bytu se tak mohou lišit až o 23 tisíc korun za čtvereční metr!

Foto: Profimedia.cz

Různými výpočtovými metodami lehko dojdete k různým průměrným cenám za metr čtvereční bytu.

Článek

V současné době ekonomické krize je rozhodujícím faktorem pro prodej bytu jeho cena. Zájemce o koupi si může vybírat z velkého množství volných bytů a jako srovnávací kritérium bývá nejčastěji využívána průměrná cena za metr čtvereční. Praxe však ukazuje, že s tímto údajem lze „kreativně“ pracovat, a uváděné číslo tak může klamat. Zejména je nutné si zjistit, zda uváděná cena bytu zahrnuje také cenu za garáž, sklep a jiné příslušenství a také zda je s DPH.

Některé výpočty mohou průměrnou cenu extrémně deformovat. Stačí, aby byl malý byt vybaven rozsáhlou terasou nebo zahradou, a cena vypočtená pomocí některých vzorců může klesnout o třetinu, v krajních případech až o polovinu.

„Zájemce by měl pečlivě zkoumat, zda porovnává odpovídající údaje,“ říká generální ředitel společnosti Trigema Marcel Soural a dodává: „Záleží na developerovi samém, co zahrne do ceny a jakou plochu k výpočtu použije.“ Nutno však upozornit, že ani čísla získaná toutéž metodikou nejsou samospasitelná.

„V dalším kroku by si měl zákazník dobře prostudovat, co za nejnižší cenu dostane. Nízká cena není dárkem od developera, je to signál, že se na něčem muselo hodně šetřit,“ uzavírá Marcel Soural.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám