Hlavní obsah

Ceny bytů rostou, tržní nájmy se nemění

Právo, Vladimír Čechlovský
ČESKÁ REPUBLIKA

Lidé, kteří jsou odkázáni na tržní nájmy, často se znepokojením sledují růst cen bytů. Mají obavy, aby tržní nájmy kvůli tomu také o něco nestouply. Nejsou ale důvodné. Tržní nájmy se stabilizovaly, v Praze u větších bytů i nadále dokonce klesají. Vyplynulo to z průzkumu Práva v několika městech. Pouze v Hradci Králové zaznamenali mírný růst tržních nájmů.

Článek

"Někteří pronajímatelé, kteří vidí dost výrazný růst cen bytů, chtěli nasadit vyšší cenu ve své nabídce pronájmu. Zkoušeli to tři měsíce, a když neuspěli, spokojili se s běžnou cenou na trhu," řekla Právu například makléřka Kateřina Poliachová z Real Spektrum Byty Brno. A jaká je konkrétní situace v jednotlivých městech?

Zájem hlavně o malé byty

V Praze jsou podle Jiřího Pácala z Central Europe Holding, jehož firma se zabývá i pronájmem, tržní nájmy u malých bytů - garsonek a 1+1 - dlouhodobě stabilní, naopak u větších bytů nájmy trvale klesají.

"Největší zájem je o garsonky a 1+1. O něco větší, třeba padesátimetrový panelový byt na okraji Prahy lze najmout za zhruba osm tisíc korun, bez poplatků za služby. U větších bytů se ale ceny neustále výrazně snižují," zdůraznil Právu.

Firma třeba v roce 1998 pronajímala velmi kvalitní byty okolo 60 m2 na Vinohradech za 30 000 korun měsíčně a postupně musela ustoupit až na dnešních 12 000 korun. "Nájemné jsme snížili nejen novým, ale i dosavadním nájemníkům, abychom si je udrželi," uvedl Pácal.

Jako příklad uvedl francouzského manažera, který platil 22 000 korun měsíčně, zatímco ostatní nájemníci v domě mnohem méně. "I jemu jsme výrazně snížili nájem, což ocenil a zůstal v bytě," uvedl Pácal.

Kvalitní stometrový byt, který se před pěti lety dal pronajmout za 40 až 50 tisíc korun, se nyní udává za 20 až 25 tisíc korun měsíčně.

Situaci pomáhá, že významně stoupla nabídka bytů k pronájmu. "Je to důsledek privatizace a nové výstavby bytů," řekl Pácal. Podle něj i přes stále poměrně silnou poptávku trvá proti dřívějšku déle najít nájemce.

Mírně ceny stouply jen v Hradci Králové

V Brně jsou podle Real Spektra Byty nájmy poslední rok stabilní. "Tři čtvrtiny nabídky musí být do 10 000 korun včetně poplatků za služby, jinak by neuspěly. Panelové padesáti až šedesátimetrové byty se pronajímají za zhruba osm tisíc korun měsíčně bez služeb. Cihlové byty jsou víc žádané, u nich je třeba přidat jeden až dva tisíce," uvedla Poliachová.

Podle jejích slov se ceny nebudou měnit ani do budoucna. "Nemá smysl si namlouvat, že třeba běžná mladá rodina s dětmi by mohla dát víc peněz," řekla.

Vyšší nájmy jsou v Brně u novostaveb. "Jsou v průměru o dva až tři tisíce dražší než nájmy starších bytů," odhaduje Poliachová. Také v Plzni jsou podle RK Pubec ceny tržních nájmů naprosto neměnné. "Nijak s nimi nepohnulo ani to, že ceny bytů za tři čtvrtě roku významně narostly, ani to, že poptávka po nájmech je stále velká," řekla Právu makléřka Michaela Džupinová. I zde je velký zájem hlavně o malé byty, i když i větší se dobře pronajímají.

Džupinová nevidí zásadní cenový rozdíl mezi pronájmem panelového a staršího cihlového domu. "U nájmů to nehraje velkou roli. Ceny se pohybují u 2+1 nebo 2+kk shodně okolo pěti tisíc korun měsíčně. Za větší plochu se ale samozřejmě připlácí," uvedla.

Více peněz mohou pronajímatelé získat i v Plzni z nových bytů. "Za šedesátimetrový byt se může nájem bez poplatků za služby pohybovat od sedmi do osmi tisíc korun," dodala Džupinová. V Hradci Králové podle Jaroslava Nekoly z Ideal Reality došlo proti loňsku k mírnému nárůstu tržních nájmů. "Rostou ceny bytů a pronajímatelé z toho chtějí něco mít. Brzdí je ale to, že kupní síla lidí není tak silná," uvedl Nekola.

Podle jeho slov je ve městě mírný převis nabídky nad poptávkou a panelové byty padesát až šedesát metrů se pronajímají asi za šest tisíc, starší cihlové za šest až sedm tisíc a nové za asi 7000 korun. "Nehraje velkou roli, zda jde o panelák či nový byt. Jejich užitná hodnota je pro nájemce obdobná. Spíš záleží na lokalitě a velikosti bytu," zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám