Hlavní obsah

Čeladná se dluhů ani investic neleká

Právo, Novinky, Anna Bortlíčková
ČELADNÁ

Stavbu nové radnice ve středu slavnostně zahájila Čeladná na FrýdeckoMístecku. Multifunkční objekt zaplní poslední volnou plochu náměstí, které bylo vystavěno před několika lety. Dominantou čtyřpodlažní budovy bude věžička s vyhlídkou na panorama Beskyd. Nová radnice bude na rozdíl od stávající bezbariérová.

Článek

 "V obecní části multifunkční budovy bude kompletní administrativa obce. Jedno patro je určeno pro ordinace lékařů. V samostatné části objektu bude třináct apartmánů, v přízemí nebytové prostory, kde bude lékárna, obchody a další komerční prostory," řekl novinářům Jakub Bernady z firmy Conti Real Čeladná, která budovu postaví a najde i zájemce o byty.

Podle něj zájem o bydlení v Čeladné stále roste, z 13 bytů je již prodáno devět. Náklady na výstavbu radnice podle starosty Pavola Lukši (KDU-ČSL) dosáhnou 35 miliónů korun. Obec s 2200 obyvateli se přitom před několika lety značně zadlužila, když si vzala na výstavbu nového náměstí úvěr 115 miliónů korun.

Problém s tím ale podle starosty nemá. "Splatit zbývá 78 miliónů. Budeme to splácet do roku 2015. Se splátkami jsme se nezpozdili ani o jediný den. Zcela nám to pokrývají výnosy z náměstí. Takže můžeme dále investovat," řekl Lukša.

Dodal, že o variantě financování zmíněné 35miliónové investice do výstavby radnice zastupitelstvo teprve rozhodne. Podle něj by mohlo jít např. o víceletý leasing nebo úvěr, přičemž splátky by také v tomto případě mohly být pokryty z výnosů za pronájem ordinací lékařů atd.

Multifunkční objekt má být hotový už v srpnu příštího roku. Budovu nynější radnice obec prodá za 5,5 miliónu korun firmě Conti Real Čeladná, která ji přestaví na byty. Výstavbou radnice investiční záměry Čeladné nekončí, řekla místostarostka obce Věra Golová (bezp. za KDU-ČSL).

Například na místě bývalého koupaliště má vyrůst rekreační a sportovní areál, který nabídne i kulturní a společenské vyžití. Vybudování sportovního a rekreačního areálu podle Lukši přijde na 100 miliónů korun.

Z vlastních zdrojů a dotací obec financuje již probíhající rekonstrukce venkovního sportoviště u školy, které bude po dokončení sloužit i veřejnosti, a fotbalového hřiště. Dohromady přijdou na 20 miliónů.

Reklama

Související témata:

Související články

Čeladná se mění v beskydské Beverly Hills

Když asi před třemi lety začínal developer nabízet v Čeladné na Frýdecko-Místecku nové byty, šokoval zájemce cenou, kterou měli zaplatit. Několikanásobně...

Výběr článků

Načítám