Hlavní obsah

Byty v hlučných lokalitách jsou až o desetinu levnější

PRAHA

Majitelé bytů poblíž magistrály i jiných dopravně vytížených ulic dali poslední dobou jasně najevo, že se s životem v hlučném prostředí odmítají smířit. Hluk je obtěžuje a poškozuje jejich zdraví. Žalobám kvůli hluku tak čelí pražský magistrát i Ředitelství silnic a dálnic.

Článek

Lidé mají ale i jiný důvod k nespokojenosti, hlučná lokalita totiž výrazně snižuje kupní cenu jejich bytu. Naopak výši nájemného ovlivňuje hluk podstatně méně nebo dokonce vůbec.

"Hlučnost jednoznačně cenu nemovitosti snižuje," uvedl Petr Illetško z AAAbyty.cz. U bytů s okny k magistrále klesá podle něj cena o 20 procent, v přízemí pak o dalších deset. "Například v Plzeňské ulici je snížení ceny už menší, klesá o deset až 15 procent," dodal Illetško. Hlučnost, která je často spojená se smogem a prachem zásadně ovlivňuje cenu bytu i podle Michaely Císařové z Home Sweet Home, která její pokles odhaduje na deset až 15 procent.

Cenu vyvažuje pozice bytu a okolí

"Hlučné prostředí se většinou pojí s ostatními negativními vlivy a v jejich kombinaci snižuje poptávku po takové lokalitě, a tím i cenu bytu," sdělil Ondřej Diblík ze společnosti Lexxus. Pokud ovšem je hlučnost vyvážena například kvalitním výhledem nebo zelení, neposuzují ji klienti podle něj tak přísně. "Jako příklad můžeme uvést projekty Zvonařka u Nuselského mostu, Podvinný mlýn v blízkosti železniční trati nebo Barrandov Hills nedaleko ulice K Barrandovu," vysvětlil Diblík.

Cenu nemovitosti snižuje podle Heleny Kačerovské z Maxima Reality nejen hluk způsobený automobily, ale také tramvajemi a na západě Prahy i letadly.

Podle realitních kanceláří se tak může často lišit cena bytu s okny do vnitrobloku a do ulice. "V klidném místě hraje orientace bytu téměř minimální roli. V případě hlučné ulice, jako je například Legerova, orientace bytu prodejní cenu podstatně ovlivňuje, tam se může cena lišit až o 20 procent," uvedla Kačerovská.

Podle Illetška cenu více sníží, pokud do hlučné ulice vedou okna z ložnice než z kuchyně. "Pokud budeme posuzovat rozdíl v ceně v jednom objektu, jehož část je hluku vystavena více, rozdíl v ceně může činit až deset procent," uvedl Diblík.

Hlučné ulice mají menší dopad na výši pronájmů

"Nájemné je většinou na přechodnou dobu, a tak lidé jsou ochotnější z požadavků slevit, obzvlášť pokud hluk je kompenzován strategickou polohou v centru," řekla Císařová. Ceny pronájmů v centru Prahy hluk neovlivňuje ani podle Kačerovské. "Klienti, kteří hledají pronájem v této lokalitě s určitou hlučností lokality již předem počítají," uvedla.

"Lokalita je určitě zásadní kritérium, které klienti při výběru nemovitosti zvažují, je totiž trvalé hodnoty a na rozdíl od stavu bytu, který se hravě změní například rekonstrukcí, nelze změnit," doplnila Kačerovská.

Také podle Illetška je velká poptávka po klidných lokalitách v zeleni. "Těch ale moc v metropoli není, poptávající proto obvykle z některých požadavků ustupují. Dopředu se o míru hlučnosti zajímá málokdo. Podobné věci přichází do hry až u samotné prohlídky," dodal Illetško.

Reklama

Související články

Hlukem strádá skoro polovina Pražanů

Intenzita se mění nejen ve dne či v noci, ale i během dní v týdnu. Hlavní město je postiženo nejvíce. Hlukem z aut je zasažena téměř polovina obyvatel Prahy....

Výběr článků

Načítám