Hlavní obsah

Byty na sídlištích zdraží o deset procent

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byty na sídlištích zdraží o deset procent. V panelových domech ale ceny porostou jen v některých pražských lokalitách. Kdo bydlí v panelovém bytě nedaleko metra, v blízkosti nákupního centra, hřiště, školy a rekreačních lesních celků, má jistotu, že letos cena jeho bytu opět o dost vzroste. V opačném případě není vyloučeno, že kdo ho bude chtít letos prodat, utrží za něj stejně nebo dokonce o trochu méně než před rokem.

Článek

Podle realitního makléře Petra Svatopluka Malého z kanceláře Rolys se dá letos očekávat nárůst cen panelových bytů v oblastech s dobrou dopravní infrastrukturou nejméně o 10 procent. „Jinde se dá spíše očekávat stagnace, nebo možná i nepatrný pokles,“ řekl Právu Malý. Spekulace, že ceny panelových nemovitostí už dosáhly svého zenitu, se podle něj objevují už šest let, přesto stále rostou. „Trh se v tomto směru chová nelogicky,“ dodal Malý.

Své v tomto ohledu dělá i finanční politika českých bank. „Dnes mají rodiny větší šanci, že jim banky půjčí na koupi staršího panelového bytu za dva a půl miliónu korun, než na zcela nový byt v ceně dvakrát a více vyšší,“ řekl Právu finanční expert Pavel Přikryl.

Ředitel realitní kanceláře Real Spektrum Jiří Fajkus si však myslí, že tento přístup nemá logiku, i když připustil, že se tak někde skutečně děje. „Trh se zkrátka někdy chová nevyzpytatelně. Pro banky je tu ale větší riziko než u podpory nového bydlení, a to nejen kvůli možným nedořešeným právním vztahům ohledně pozemků pod staršími nemovitostmi,“ řekl Právu Fajkus.

Prodat v létě, koupit v zimě

Jak se budou dále vyvíjet ceny bytů v panelových domech v hlavním městě, se tak dá podle odborníků jen odhadovat. Podle expertů záleží hlavně na tom, jak je dům starý a kolika rekonstrukcemi od dob svého postavení už prošel.

„Mezi nejdůležitější aspekty patří zateplení domu, rekonstrukce výtahů, výměna normálních oken za plastová a jiné velké stavební akce,“ řekl majitel stavební firmy Jan Úpický.

Podle makléře Malého se každopádně vyplatí byt prodávat v období mezi jarem a podzimem, kdy je trh s nemovitostmi v největším pohybu. Naopak ten, kdo chce byt koupit a trochu na tom vydělat, by měl podle něj počkat s jeho pořízením až do zimních měsíců.

„Pokud potřebuji peníze hned, měl bych se snažit byt přes jaro a léto prodat. Pokud mě ale nic netlačí, spíše než prodej bych doporučoval pronajímání nemovitosti, které mi bude vynášet zisk dlouhodobě,“ řekl Malý.

Máte-li otázky spojené s financováním bydlení jako jsou hypotéky nebo spoření, můžete nám je poslat na bydlení@novinky.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám