Hlavní obsah

Bydlení na Praze 10 znepříjemňují špína a narkomani

– PRAHA
Právo, Petr Blahuš

Praha 10 tvoří jednu z největších lokalit výskytu bezdomovců a kapsářů. Sloužit zde tak znamená pro policisty a strážníky velkou zátěž. Obyvatelé si stěžují na špínu, nepořádek na chodnících a na výtržnosti opilců a narkomanů.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Vytipovaná nebezpečná místa, jako např. okolí stanice metra Strašnická, střeží hlídky městských strážníků.

Článek

„Do nákupních středisek Tesco na Skalce a v Edenu se kvůli velké koncentraci lidí stahují kapsáři, narkomani a bezdomovci,“ řekl náměstek ředitele Městské policie v Praze 10 Roman Turoň. Kriminální živly míří i na stanice metra trasy A Skalka a Strašnická.

Ve Strašnicích nejvíce řádí vykradači aut, i když podobná kriminalita je rozšířená po celé Praze. „Vycházíme ze statistik policie a podle nich plánujeme zvýšené kontroly v daných oblastech,“ řekl Turoň. O tom, že bezdomovci zaměstnávají městské strážníky každý den, svědčí i nejnovější případ z neděle. Ve sklepení domu v Litevské ulici zadrželi muže, na kterého vydala policie celostátní zatykač.

Slalom mezi hromádkami psího trusu

Dalším problémem některých částí Prahy 10 je obrovské množství psích hromádek na chodnících. Hlavně obyvatelé v okolí Vršovického náměstí a náměstí Svatopluka Čecha si na psí exkrementy opakovaně stěžují.

„Chůze po zdejších chodnících mi připadá jako slalom. Jen namísto branek kličkuji mezi hromadami psího trusu,“ postěžovala si studentka Petra Šťastná, která ve Vršovicích bydlí na privátu. „Jsou to pomníky sobeckosti majitelů psů a neschopnosti místní samosprávy s tím něco udělat,“ míní Šťastná.

"Když tam bude stát náš člověk v uniformě, nikdo se to tam neodváží nechat. Jenže se stačí otočit a chování pejskařů se úplně změní,“ tvrdí Turoň. Strážníci proto v boji proti psím exkrementům nasazují v poslední době i nejmodernější techniku. „Díky záběrům z kamer dokážeme navést hlídky na konkrétní viníky,“ přiznává Turoň.

Poměrně palčivým problémem Prahy 10 se stávají také drogy. Vyskytují se tu i jejich dealeři, zejména ve Vršovicích v okolí Krymské ulice. Přináší to i násilnou kriminalitu a další nepořádek. „Rušení nočního klidu je stálým problémem, majitelé klubů a heren jsou opakovaně řešeni ve správním řízení,“ souhlasí Turoň.

Kde se daří zločinu
Kapsáři:nákupní střediska Tesco v Edenu a na Skalce, metro Strašnická a Skalka
Drogy:Krymská a okolí, nákupní střediska Tesco v Edenu a na Skalce, klub Oáza v Počernické ul.
Výskyt závadových osob:nákupní střediska Tesco v Edenu a na Skalce, garáže na Bohdalci a v Křeslické, Čechovo náměstí a Malešické, Heroldovy a Havlíčkovy sady
Vykrádání aut:zejména Strašnice a Vršovice, kolem náměstí Solidarity
Rušení nočního klidu:restaurace Na konci světa na křižovatce Rybalkovy a Charkovské, klub Oáza v Počernické ulici
Vandalství:garáže Křeslická a Bohdalec, ZŠ Gutova 39
Bezdomovci:nákupní střediska Tesco v Edenu a na Skalce, garáže na Bohdalci a v Křeslické

Reklama

Související články

I bydlení na Praze 6 má svá úskalí

Ačkoliv je Praha 6 vnímána Pražany hlavně jako luxusní vilová čtvrť rentiérů, diplomatů, vysloužilých hlav států, která je ve dne v noci bezpečná...

Praha 8 vábí drobné zloděje a bezdomovce

I když se pověst zvláště dolní, „povltavské“ části pražského osmého obvodu po zničujících povodních v roce 2002 do jisté míry zlepšila, mezi lidmi stále...

Výběr článků

Načítám