Hlavní obsah

Brno bude regulovat, jak vysoké mohou být nové stavby

BRNO

Brno bude územním plánem regulovat nejen to, kde lze co stavět, ale také do jaké výšky mohou domy vyrůst. Studii takzvaného výškového zónování autoři představili na magistrátním odboru územního plánování a rozvoje.

Článek

"K dokumentu se nyní budou podávat připomínky a začít by měl platit za několik měsíců," řekl náměstek primátora Martin Ander.

Studie má ochránit siluetu Brna, aby si zachovala svůj charakter. Například v centru města by se neměly stavět budovy, které zastíní současný výhled na katedrálu na Petrově, hrad Špilberk nebo jiné dominanty města.

Dalším hlediskem, které zohledňuje, je doprava. Výškové budovy podle Andera koncentrují řadu lidí, což přináší dopravní zátěž. Měly by se tak budovat jen na dopravě dobře dostupných místech, řekl.

V Brně v uplynulých letech vzniklo několik budov, u nichž se architekti přou, zda nejsou příliš vysoké. Například bytový komplex Anenské terasy zastínil v části města výhled na Petrov. Kdyby v době, kdy se projekt schvaloval, platila studie výškového zónování, Anenské terasy by vznikly jen těžko, uvedl Ander. Velké problémy by měl také dům na České ulici, v němž sídlí butik Zara a jehož dvorní část výrazně převyšuje budovy v okolí.

Předkládání vizualizací bude nutné

Studie stanovuje výškové regulativy pro městskou památkovou rezervaci a její ochranné pásmo. To je vyznačeno zhruba velkým městským okruhem.

Zda chystané projekty vyhovují jejím regulativům, budou úředníci posuzovat v územním řízení. Žadatelé o územní rozhodnutí tak budou muset k projektu přiložit například vizualizace, ze kterých bude vidět, jak objekt zapadá do okolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám