Hlavní obsah

Břeclavský pivovar 20 let odpočíval, znovu otevřít se má příští měsíc

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Měsíc a den zbývá do okamžiku, než se ve varně vzkříšeného břeclavského pivovaru rozhoří oheň, aby dal vzniknout první pokusné várce piva. I když to v pivovaru ještě tak nevypadá, dnem D má být 21. březen.

Foto: Milan Vojtek , Právo

Ředitel Zámeckého pivovaru Břeclav Aleš Hofman ukazuje nově instalovanou varnu piva.

Článek

„To ale neznamená, že vzápětí bude možné pivo ochutnat. Jako všechno nové může mít i varna své mouchy a budeme pracovat na jejich odstranění a hlavně na vyladění chuti piva,“ krotí přílišný optimismus ředitel Zámeckého pivovaru Břeclav Aleš Hofman.

Pivo, které má vzniknout z tradičních, nikoliv unifikovaných průmyslově zpracovaných surovin, zamíří na trh zřejmě ve druhé polovině května.

Pivovar současně sonduje, jak se na vzkříšení dívají obyvatelé regionu. A především pohostinská zařízení.

„Zatím máme od 64 procent provozovatelů příslib, že naše pivo vyzkouší. Na základě zkušeností a ohlasů konzumentů pak budou rozhodovat, co dál,“ naznačil míru zájmu regionu Jan Svoboda z pivovaru.

Tradiční Podlužan

Lidé v regionu jsou na pivo zvědaví, tradiční Podlužan měl před experimenty v závěru své existence dobrou pověst, podpořenou úspěchy ve srovnávacích soutěžích.

„Dostávám e-maily i telefonáty od lidí, kteří v pivovaru dříve pracovali a rádi by se k vaření piva zase vrátili. Jsem potěšen zájmem, my ale budeme mít při naší velikosti jen dvanáct pracovníků,“ řekl Svoboda. Kapacita pivovaru má být 24 tisíc hektolitrů piva ročně, v případě velkého zájmu ji lze zvýšit až na 34 tisíc hektolitrů.

Obnova pivovaru, jenž svou činnost neslavně ukončil před bezmála dvaceti lety, je zatím patrná v interiérech. Zatímco varna, spilka a místo pro dozrávání ležáků je hotovo, stáčírnu ještě okupují řemeslníci. Podle Svobody vše stihnou. „Až nakonec budeme řešit vnější vzhled a nové fasády,“ řekl Svoboda.

Pivovar počítá i s vlastní hospodou, respektive se zahradním posezením pro turisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám