Hlavní obsah

Bohatí Poláci si nekupují, ale rovnou stavějí zámky

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako houby po dešti začaly v Polsku vyrůstat nové zámky. Některé vypadají jako z pohádky, jiné jsou vrcholem nevkusu. Bohatí do nich investují velké peníze, ale finance nejsou to jediné, co musí mít – potřebují k tomu i dobré nervy.

Foto: Archiv, Právo

Rozestavěný zámek v Lapalicích u Gdaňska

Článek

„Postavit zámek od základů je mimořádně těžké nejen po finanční stránce, ale i z hlediska formálního,“ přiznává architekt Janusz Janowski, šéf Fondu na ochranu kulturních památek.

Aby jeho budoucí vlastník dostal stavební povolení, musí navrhovaný zámek zapadat do celkové struktury zástavby.

To znamená, že ve vilové čtvrti, ale ani poblíž už existujícího zámku či jiné výrazné budovy nelze stavět zámek nový.

Atrakce v Lapalicích

To ale neznamená, že stavební omezení se vždy dodržují. Příkladem je stavba rozsáhlého zámku v Lapalicích u Gdaňska (na archívním snímku), jehož majitelem je sochař a řezbář Piotr Kazimierczak. Původně stavěl jen obytný dům s ateliérem.

„Od roku 1983, kdy začal, se staveniště rozšířilo na neuvěřitelných pět tisíc metrů čtverečních. Dnes stavba připomíná zámek z doby před několika stoletími. Má 12 věží, desítky místností, taneční sál, kapličku i velký bazén,“ napsal portál onet.pl.

Jde o největší nedokončený objekt toho druhu na severním pobřeží Polska. Soud už několikrát rozhodl o jeho zbourání, ale vlastník odolává a chce zámek dokončit. Ačkoliv je na staveniště vstup zakázán, přicházejí se tam podívat tisíce turistů.

O lapalické atrakci vzniklo už několik amatérských filmů a na internetu už delší čas běží bouřlivá diskuse. Zatímco se jedněm zámek líbí, druhým připomíná klášter, který do předměstské aglomerace nepatří.

Přes komplikace však zámky vyrůstají a mezi zámožnými jsou i věcí prestiže. Některé vypadají nádherně a jsou pastvou pro oči, ale hodně je i takových, které jsou karikaturou existujících zámků. Jedno mají však všechny společné – stály hodně peněz a vyvolávají zájem veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám