Hlavní obsah

Barokní raduňská vošárna se proměňuje

Právo, Denisa Telaříková

Už za pár měsíců se lidé budou moci v Raduni na Opavsku pokochat zcela opravenou kulturní památkou, barokní vošárnou, která ještě před pár lety nezadržitelně chátrala a spíše to vypadalo tak, že nadobro zmizí ze světa. Občanské sdružení Vošárna, které její zánik nedopustilo, plánuje její slavnostní otevření letos v listopadu. Z historické sušárny a prádelny s unikátní mansardovou střechou vznikne společenské centrum.

Foto: Denisa Telaříková , Právo

Kulturní památka – vošárna v Raduni – mění svou vizáž. Bude z ní společenské centrum.

Článek

„Na památce nyní probíhají finální práce, které částkou 5,3 miliónu korun podpořila dotace z Evropské unie. Celkem rekonstrukce vošárny vyjde na 5,8 miliónu korun. Zbytek peněz dodává sdružení z vlastních zdrojů, ale také ze sponzorských darů. Podílí se například i občanské sdružení KST Slezan Opava,“ sdělil Rostislav Müller z o. s. Vošárna, který právě chátrající památku na podzim roku 2007 koupil v havarijním stavu, protože už se nedokázal na zdevastovanou budovu dívat.

Po celkové opravě si vošárna udrží stále svůj historický charakter. „Zachováme valené a pruské klenby, dřevěné stropy i venkovní vzhled objektu,“ sdělil Radim Frgala z KST Slezan Opava s tím, že v přízemí bude několik kluboven s kuchyňkou, v prvním patře pak velké klubovny. Vznikne tak zázemí pro dětské besídky, klubové večery, komorní koncerty či jednání spolků a obecních složek.

Ze které doby raduňská vošárna pochází, se přesně neví. O tom, jak tato prádelna a sušárna u raduňského zámku fungovala, lze podle památkářů usuzovat jen ze zprávy o stavbě zámku a dvora ze 14. září 1823. Tam se mimo jiné uvádí, že zedníci vydláždili pustou vošárnu a zazdili podle požadavku stavebního mistra kotel.

Reklama

Výběr článků

Načítám