Hlavní obsah

Agroturistika moc netáhne, Češi upřednostňují vlastní chaty

PRAHA

Idylickou představou dovolené na statku se podle odhadů analytické společnosti Mag Consulting letos nechá zlákat asi 33 tisíc lidí. Zájem o dovolenou, která může lákat ty, kteří nemají rekreační nemovitost, ale podle analytiků roste jen mírně.

Článek

Loni si venkovskou idylu jako relaxaci vybralo na 30 tisíc lidí, uvedl to Český statistický úřad. Asi třetinu agroturistů tvoří cizinci.

Analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek předpokládá, že růst zájmu o venkovskou a zemědělskou turistiku nabere v budoucnu mnohem rychlejší tempo, než je tomu dnes.

Do deseti let by se mohl počet turistů na venkově zdvojnásobit. Podmínkou však je, že vedle zemědělství a kontaktu s domácími zvířaty, nabídnou farmáři i ubytování na lepší úrovni než dnes.

Limitujícím faktorem pro rozvoj agroturistiky je také české specifikum, kterým je chalupaření. Téměř 15 procent obyvatelstva vlastní tzv. druhé bydlení, kde si o víkendech užívá zahrady, lesa a venkovského klidu. 

Principem agroturistiky je stále seznámení se zemědělskou výrobou a blízký kontakt s hospodářskými zvířaty a jejím přínosem je mimo jiné i to, že přivede turisty i mimo hlavní město.

V České republice se agroturistice věnuje na 350 podnikatelů. Nejvíce takových farem je ve východních a jižních Čechách. Dovolenkáři tráví na statku v průměru pět až sedm dní, což je výrazně více než běžní městští turisté.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám