Hlavní obsah

Karlínské náměstí v Praze čeká proměna

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Především další lavičky a veřejné toalety žádají ti, které Právo oslovilo v parku na Karlínském náměstí v Praze, jehož rekonstrukci plánuje osmá část. Někteří volají i po správci, který na zeleň kdysi bedlivě dohlížel.

Foto: Lucie Fialová , Právo

Vzhled Karlínského náměstí by se mohl razantně změnit.

Článek

„Odešel, a podle toho to tady vypadá,“ rozhlíží se kolem sebe Petr Velek, který v Karlíně žije třicet let. „Je tu džungle,“ hodnotí stručně současný stav. Vadí mu, že se na místo stahují bezdomovci a jiné živly.

„Chodí sem chlastat, dají si vodku, a pak žebrají a otravují všechny ostatní,“ zlobí se Velek venčící dva psy. Nelíbí se mu ani to, že někteří pejskaři nechávají po trávě volně běhat i zástupce velkých plemen.

Náklady na revitalizaci omšelé plochy činí 45 miliónů korun. Podle radní Prahy 8 Jaroslavy Adamové (TOP 09) chce obec požádat o peníze z evropských fondů, ale v současné chvíli není jasné, kdy a zda vůbec bude tento program otevřen. Pokud to bude do konce roku a městská část uspěje, práce by mohly začít příští rok. Když ne, hodlá Adamová usilovat o to, aby se potřebný obnos dostal do obecního rozpočtu na příští rok.

Omlazení a rekonstrukce

Projekt počítá s omlazením zeleně, výsadbou nových stromů, rekonstrukcí dětského hřiště, opravou cest, doplněním laviček a odpadkových košů. Přibýt by měly veřejné toalety, které v současné době chybějí. Senioři by se mohli dočkat oblíbených cvičebních prvků. Betonová stavba skrytá mezi stromy u parkoviště, která připomíná bunkr, zmizí.

Včera v ní zachumlané do špinavých spacáků odpočívaly dvě osoby. Zevnitř se linul značně nepříjemný odér. Kolem se povalovaly prázdné láhve i triko se třpytivým nápisem.

„Chtěli bychom, aby v současnosti zanedbaný a místy nevzhledný park byl revitalizován a byl mu navrácen nejen jeho historický význam, ale sloužil i aktuálním potřebám občanů Prahy 8,“ konstatovala Adamová, která nevyloučila ani návrat správce. Obnoví se také památkově chráněná mramorová kašna uprostřed plochy, která tam stojí od roku 1862.

„Správce udělal v zimě kluziště, měl domeček, ve kterém bydlel, sekal trávu a uklízel, ten člověk tady schází,“ říká Velek. Nové lavičky by podle něj měly být bytelné, ideálně betonové, jinak je bezdomovci rozbijí. „Záchody tu taky fungovaly, pak je přeměnili na hospodu,“ vzpomíná s nelibostí. „Ať se změní, co se změní, jisté etnikum to vzápětí zničí,“ říká další karlínský starousedlík, který správce také pamatuje. „Ale musel by to být člověk, který si dokáže zjednat autoritu,“ vypráví v téměř liduprázdném parku. Pustý byl nejen kvůli dešti.

Všudypřítomné žebrání 

„Lidi se sem bojí. Žebrá se tu, to se lidem protiví, od nás z domu sem dvě dámy radši přestaly chodit,“ pokračuje muž, kterému by se líbilo, kdyby se objevily pestrobarevné květiny.

„Je potřeba to dát dohromady a důsledně dodržovat kontrolu,“ podporuje změny.

Miroslavu Muchovi odpočívajícímu na lavičce, pod kterou se povalovala hromada vajglů, naopak současné uspořádání vyhovuje. „Takhle to bohatě stačí, škoda peněz, měly by se dát jinam, třeba dětem,“ vyprávěl Právu.

„Co to mluvíš za hovadiny, vždyť park je pro děti,“ oponuje kolega na vozíčku. Skupinka, kterou doplňuje jedna žena, pod hustými stromy pobývá každý den. „Lavičky by mohly přibýt, zeleň, to je dobrý, ono to opadá a zase naroste samo,“ pokračoval Mucha natahující se pro načatou krabici červeného vína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám