Hlavní obsah

Pozemky pod domy v Praze mohou zůstat v nájmu

Právo, trj

Bytová družstva, která v minulosti privatizovala byty, ne však pozemky pod domy, je nutně odkupovat od radnice Prahy 4 nemusejí. Vedení městské části nebude podle starosty Pavla Caldra (ODS) dávat výpovědi nájemních smluv na 99 let ani je nehodlá prodávat nikomu třetímu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Předpokládá se, že nový občanský zákoník zkrátí trvání kontraktů na 50 let.

Lidé se ohrazují proti cenám, za které mají pozemky kupovat. Šéf majetkového odboru Prahy 4 Radovan Vašek ale tvrdí, že radnice ze zákona musí vycházet z aktuální cenové mapy. To se týká i případného nového nájemního vztahu. Lidé za pozemky pod domy nyní ročně platí 1–30 korun za metr čtvereční ročně. Podle cenové mapy a věstníku ministerstva financí by mělo jít o 80 až 90 korun za metr čtvereční ročně, což představuje podle cenové mapy asi dvě procenta.

Radnice by tak na nájmu utržila ročně asi o pět miliónů korun více. Caldr uvedl, že radnice nemá vyčísleno, kolik peněz by utržila, pokud by pozemky prodala. Ačkoli by šlo o „příjemný příjem“ pro Prahu 4, není to podle Caldra priorita. Zájem prý i při dané nabídce lidé projevují kvůli potřebě sjednotit vlastnictví, koupi prý odmítlo jen šest procent z oslovených. Podle Caldra lidé mohli pozemky kupovat při privatizaci bytů před lety.

„Pozemek by měli za pár korun, dnes jsou to statisíce, a když budou ještě deset let čekat, budou to milióny,“ odhadl Caldr s tím, že radnice nabízí možnost vše deset let splácet bez navýšení. Opozice však tvrdí, že motivem je právě neradostná finanční situace radnice, která chce získat peníze od obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám