Hlavní obsah

Žlutice vedou diskuse o obnově náměstí

Ve Žluticích si vedení radnice, ale i široká veřejnost lámou hlavu nad tím, jak naložit se stávající nevzhlednou podobou Velkého náměstí v historickém centru města.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Radniční blok budov na náměstí ve Žluticích.

Článek

Hotové jsou dvě studie, které navrhují vrátit náměstí historickou podobu, ale názory na budoucí vzhled centra města jsou stále natolik rozdílné, že vznikne zřejmě ještě jedna studie.

„Nechceme v zastupitelstvu silou převahy hlasů rozhodnout o způsobu řešení,“ uvedl žlutický starosta Václav Slavík (nez.), podle kterého diskusi nad podobou náměstí vyvolaly vloni ukončené restaurátorské práce na dominantě centra města, tedy morovém sloupu.

„Okolí sloupu je nešťastné. Z jedné strany asfaltový chodník a z druhé středová komunikace. Okolo přerostlá a neudržovaná zeleň,“ popisoval starosta.

Názory na změnu se ale různí. „Nechali jsme si proto od prestižního ateliéru vypracovat studii ve dvou variantách,“ konstatoval Slavík. První z nich podle něj vrací Velké náměstí ve Žluticích do původní podoby jakéhosi vydlážděného prostoru někdejšího tržiště. „Druhá varianta počítá s výsadbou dvou řad stromů,“ uvedl starosta, podle kterého každá z variant má své příznivce i odpůrce.

Proto bude vedení města s největší pravděpodobností hledat ještě cestu třetí. V rozpočtu města na letošní rok je milión korun na dopracování projektu k revitalizaci náměstí. „Termín, do kdy chceme v té věci rozhodnout, nebyl dosud stanoven,“ uvedl Slavík. Odhadovaná cena obnovy náměstí je 50 až 60 miliónů korun. Žlutické trápí rovněž vzhled fasád více než dvaceti domů na náměstí. „Máme k dispozici studii za 40 tisíc korun, která vychází z původních podob těchto objektů,“ uvedl starosta. Část budov je v soukromém vlastnictví.

Obnova soukromých i veřejných budov

„Město uvažuje, že by se podílelo na obnově fasád, pokud by se na tom soukromí majitelé dohodli,“ uvedl s tím, že z městských domů chtějí nejdříve rekonstruovat dům v levé dolní části náměstí. „Chceme tam vyměnit okna, plechovou střechu nahradit kratinou a hlavně obnovit fasádu,“ uvedl Slavík s tím, že akci by mělo financovat samo město. Náklady ale zatím nebyly vyčísleny.

Dalším projektem, který souvisí s obnovou náměstí, je plán na obnovu budov radničního bloku včetně muzea, které bylo v minulosti z vnějšku již opraveno. „Uvnitř rekonstrukcí neprošlo,“ upozornil starosta s tím, že by se měla obnovit i expozice muzea, která by se měla více zaměřit na archeologickou lokalitu Vladař a Žlutický kancionál.

„Máme představu, že by se jednalo o interaktivní expozici, kde by bylo možné elektronicky v kancionálu listovat,“ uvedl starosta. Při rekonstrukci radničního bloku by mělo být v přízemí radnice vybudováno informační centrum s rozšířenými službami pro veřejnost, kde by mohli místní obyvatelé i o víkendech kupříkladu zaplatit poplatky městu nebo podat žádost.

„Přestěhovali bychom sem i knihovnu,“ poznamenal Slavík. Rekonstrukcí by vznikl malý sál pro padesát šedesát lidí, který by mohl sloužit jako obřadní síň nebo pro pořádání komornějších kulturních akcí.

Náklady na realizaci mohou být v tomto případě ještě vyšší, než jaké jsou očekávány na obnovu náměstí samotného. „Rozhodně nedojde k realizaci letos či příští rok, to chceme mít hotovou pouze projektovou dokumentaci,“ uvedl Slavík. Vedení města by chtělo získat na realizaci záměru evropské či jiné dotace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám